StoryEditor

AT&T potvrdil prevzatie BellSouth za 67 miliárd dolárov

06.03.2006, 23:00
Americký telekomunikačný gigant AT&T v noci z nedele na pondelok potvrdil predchádzajúce špekulácie viacerých denníkov a oznámil, že kúpi spoločnosť BellSouth Corp. za 67 miliárd dolárov. Spojením oboch firiem sa vytvorí najväčšia telekomunikačná spoločnosť v Spojených štátoch s trhovou hodnotou 165 miliárd dolárov, informovala agentúra Reuters.
AT&T a Bell South budú spolu prevádzkovať telefónnu a dátovú sieť spájajúcu v USA oba oceány a získajú zákazníkov v 22 štátoch únie. Viac než polovica ich podnikových zákazníkov je v rebríčku tisícky najväčších podnikov Fortune 1 000, uvádzajú analytici. Niektorí však varujú, že akvizícia by mohla zaťažiť akcie AT&T.

Fúzia prinesie úspory aj prepúšťanie

Podľa informácií, ktoré priniesol Associated Press, koncern AT&T očakáva, že oznámená obchodná transakcia jej prinesie ročné úspory vo výške asi dvoch miliárd dolárov, a to najmä redukciou počtu zamestnancov. Spoločnosť zatiaľ neoznámila, koľko pracovných miest bude musieť zrušiť, ak kúpu schvália jej akcionári a regulačné úrady. To by malo byť známe niekedy v priebehu budúceho roka. Ďalšie peniaze chce AT&T ušetriť znížením výdavkov na reklamu. AT&T ďalej očakáva, že transakcia nebude mať negatívny vplyv na jej zisky, práve naopak, počas nasledujúcich rokov podporí ich ďalší rast Od transakcie AT&T očakáva celkové úspory 18 miliárd dolárov.
Po ukončení transakcie sa všetky aktivity spoja pod jednu obchodnú značku AT&T. Prevzatím BellSouth sa pod jednu firmu dostanú štyri zo siedmich regionálnych spoločností označovaných Baby Bells. Kúpou BellSouth získa AT&T úplnú kontrolu nad najväčším americkým mobilným operátorom Cingular, kde v súčasnosti BellSouth vlastní 40 percent a AT&T ostávajúcich 60 percent. Tieto tri spoločnosti spolu zamestnávajú viac než 316-tisíc ľudí.
Predsedom a generálnym riaditeľom novej spoločnosti ostáva jej súčasný šéf Edward Whitacre, o ktorom sa predpokladalo, že odíde do penzie už na konci roka, vo funkcii však zostane až do marca roku 2008. Šéf spoločnosti BellSouth Duane Ackerman bude mať na starosti aktivity BellSouth v prechodnom období po fúzii.

Spotrebitelia vyzvali na blokáciu fúzie

Pozorovatelia očakávajú, že celá transakcia sa po jej schválení ukončí do jedného roka. Schvaľovanie ešte môžu skomplikovať dve významné organizácie zastupujúce amerických spotrebiteľov, ktoré už vyzvali americké regulačné úrady, aby fúziu zablokovali. Podľa nich bude viesť spojenie oboch firiem k zvýšeniu cien za telekomunikačné služby. Vedenie AT&T však tieto tvrdenia rozhodne odmieta.
Analytici sú, naopak, presvedčení o bezproblémovom schválení akvizície. "Dohoda bude schválená," uviedol analytik Blair Levin, bývalý šéf telekomunikačnej komisie.
Najväčším konkurentom novej spoločnosti bude koncern Verizon Communication, ktorý v minulom roku kúpil telekomunikačnú firmu MCI. Jeho trhová hodnota je 99 miliárd dolárov.
Samotnú spoločnosť AT&T v novembri minulého roka prevzal jej rival SBC Communications, nová firma si však ponechala názov AT&T, čo je historická značka operátora, ktorý na telekomunikačnom trhu pôsobí prakticky od vynájdenia telefónu. Analytici očakávali, že nová AT&T sa bude snažiť prevziať BellSouth, prekvapila ich však rýchlosť, s akou sa spoločnosť do tejto akvizícia pustila, len tri mesiace po uzavretí zlúčenia AT&T a SBC Communications.

Základné informácie o firmách

AT&T
- založenie: rok 1885
- sídlo spoločnosti: San Antonio, Texas
- výkonný riaditeľ: Edward Whitacre
- trhová kapitalizácia: 108,6 miliardy dolárov
- tržby (r. 2005): 43,86 miliardy dolárov
- čistý zisk (r. 2005): 4,79 miliardy dolárov
- počet zamestnancov: 189 950
- zákaznícke portfólio (r. 2005): 49,4 milióna miestnych liniek, 23,5 milióna zákazníkov diaľkových hovorov, 6,9 milióna vysokorýchlostných internetových liniek DSL

BellSouth
- založenie: rok 1984
- sídlo spoločnosti: Atlanta, Georgia
- výkonný riaditeľ: Duan Ackerman
- trhová kapitalizácia: 56,6 miliardy dolárov
- tržby (r. 2005): 20,55 miliardy dolárov
- čistý zisk (r. 2005): 3,3 miliardy dolárov
- počet zamestnancov: 63-tisíc
- zákaznícke portfólio: 7,18 milióna zákazníkov diaľkových hovorov, 2,9 vysokorýchlostných internetových liniek DSL

Zdroj: Reuters

Najväčšie firmy v telekomunikačnom sektore (podľa tržieb za r. 2005 v mld. USD)
1. Nippon Tel&Tel 100,99
2. Deutsche Telekom

78,40*

3. Verizon Communications 75,11
4. Vodafone 64,55
5. AT&T + BellSouth 64,4
6. France Télécom 58,04
7. Telecom Italia 42,31
8. Telefónica

42,28*

9. British Telecom 35,19
10. Sprint 34,68
* tržby za rok 2004
Zdroj: ČTK
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:24