StoryEditor

Rakúsko potvrdilo prípad BSE

23.06.2005, 00:00

Rakúska ministerka zdravotníctva Maria Rauchová-Kallatová v utorok večer potvrdila prípad choroby BSE, známej ako choroba šialenstvo kráv. Ministerka oznámila, že mäso postihnutého zvieraťa sa nedostalo do potravinového reťazca v Rakúsku.
Podľa denníka Die Presse, prípad sa vyskytol na malom statku v Kleinwalsertali vo Vorarlbersku, ktorý choval iba osem kráv a všetky zvieratá pochádzali z vlastného chovu. Jedenásťročná krava v máji náhle uhynula po tom, čo sa vrátila z pastviny. Uhynuté zviera majiteľ statku predal do Nemecka, kde rutinný test odhalil BSE.
Statok je medzičasom uzatvorený a všetky zostávajúce zvieratá boli usmrtené a poslané na ďalšie testy. Tie podľa včerajších výsledkov dopadli negatívne, no podľa odborníkov je nepravdepodobné, že 66-ročný majiteľ ešte niekedy obnoví činnosť svojho statku.
Príčina nakazenia je zatiaľ neznáma. Na statku sa totiž nepoužívala kostná múčka a nevyskytli sa ani ďalšie rizikové faktory, ktoré by mohli zvieratá ohroziť. Dobytok sa pásol na lúkach statku a šanca, že by mohlo ísť o tzv. spontánnu infekciu, je 1 : 1 000 000.
Naproti tomu odborníka na BSE Herberta Budku tento prípad neprekvapil, pretože krava sa narodila v čase, keď bolo povolené krmivo z kostnej múčky a Vorarlbersko má úzke prepojenie na nemecké Bavorsko, kde bolo potvrdených viac než 100 prípadov BSE.
Rakúsko zaznamenalo svoj prvý a doteraz jediný prípad výskytu BSE v decembri 2001. Odhalenie prípadu vtedy viedlo k obvineniu z podvodu proti prevádzkovateľovi bitúnku v Martinsbergu, ktorý údajne mäso, dovezené z východnej Európy, pomocou falšovania dokladov predával ako rakúsky produkt. V novembri 2002 bol tento podnikateľ odsúdený na dva roky väzenia.
Rusko, Ukrajina, Maďarsko, ČR, Poľsko a Slovensko však v roku 2001 vyhlásili zákaz dovozu rakúskeho hovädzieho mäsa, čomu sa však teraz chce Rakúsko vyhnúť a kontaktovalo tieto krajiny. Export živého dobytka sa totiž prudko znížil z 12-tisíc na päťtisíc kusov a až v tomto roku sa očakávalo jeho zotavenie na úroveň pred odhalením prvého prípadu.
Ako pre HN povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, so zákazom dovozu sa nepočíta, pretože na základe smernice Európskej komisie sa vzorky z každého zvieraťa staršieho ako 30 mesiacov na bitúnku podrobujú testom. Na Slovensku tieto testy vykonávajú dve laboratóriá a mäso je povolené na ľudskú spotrebu až po potvrdení negatívneho výsledku. V prípade pozitívneho výsledku sa likviduje mäso zo zvieraťa, zastavuje sa prevádzka a bitúnok sa podrobí úplnej dezinfekcii. Na príslušnom statku sa usmrcujú zvieratá o rok mladšie a o rok staršie než postihnuté a robia sa testy. V prípade negatívneho výsledku môže statok fungovať ďalej, ak sa vyskytne ďalšie nakazené zviera, postup sa opakuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:00