StoryEditor

Porsche predložilo vyššiu ponuku na VW

02.05.2007, 00:00

Nemecký finančný dozor BaFin schválil povinnú akvizičnú ponuku Porsche na najväčšiu európsku automobilku Volkswagen. Podľa denníka Financial Times Deutschland však musel svoju ponuku zvýšiť.
Porsche ponúka za kmeňové akcie nezmenených 100,92 eura (3 407 korún) a ponuku za preferenčné akcie zvýšil o deväť centov na 65,54 eura. Ponuka platí do 29. mája, no je však príliš nízka na to, aby akcionárov motivovala na predaj podielov. V pondelok sa totiž akcie VW kótovali zhruba na úrovni 111 eur.
Porsche pred dvomi rokmi kúpilo väčší balík akcií VW a koncom marca zvýšilo podiel cez tridsať percent. Na základe nemeckej legislatívy tak bolo povinné predložiť ponuku na odkúpenie všetkých akcií. Urobilo tak s bravúrou šachového veľmajstra, keďže šéf Porsche Wendelin Wiedeking opakovane zdôrazňoval, že nemajú záujem o prevzatie VW.
Spoločnosti pravdepodobne ide o zvýšenie svojho vplyvu, ktorý reprezentujú jeho zástupcovia v Dozornej rade VW a jej predseda Ferdinand Piech, ktorého rodina je jedným z väčšinových akcionárov Porsche. Úplná akvizícia by navyše nič nepriniesla, keďže zákon o VW obmedzuje hlasovacie práva každého akcionára najviac na pätinu. Situácia sa môže vyjasniť až po rozhodnutí Európskeho súdneho dvora, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nariadi zrušenie zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 06:38