StoryEditor

Schôdza veriteľov Křižíka opäť nebola

07.02.2005, 23:00
Situácia okolo prešovského výrobcu elektromerov Křižík je stále zahmlená. Nevyjasnila ju ani včerajšia schôdza veriteľov, ktorá mala vo svojom programe len jeden bod, a to predaj podniku. Na schôdzu totiž neprišiel dostatočný počet veriteľov, takže nebola uznášaniaschopná.
Situácia okolo prešovského výrobcu elektromerov Křižík, ktorý je od mája 2003 v konkurze, je stále zahmlená. Nevyjasnila ju ani včerajšia schôdza veriteľov, ktorá mala vo svojom programe len jeden bod, a to predaj podniku. O jeho kúpu pritom prejavili záujem tri firmy - Beckenbach SK, LPH a MFIS.
Na schôdzu totiž neprišiel dostatočný počet veriteľov, takže nebola uznášaniaschopná. Správca konkurznej podstaty ju musel zrušiť. "Chýbali veritelia s pohľadávkami len za 750-tisíc korún, aby sme dosiahli predpísaných 30 percent prihlásených pohľadávok," povedal správca Michal Pirník. Nezúčastnili sa na nej zástupcovia veriteľských bánk, Istrobanky, VÚB a Komerčnej Banky, ako ani Sociálnej poisťovne. Podľa správcu, ak by sa niektorý z týchto veriteľov dostavil, mohlo sa rozhodovať o víťaznej ponuke Beckenbachu SK, ktorý za Křižík ponúkol najvyššiu sumu - 1,5 milióna eur. Istrobanka má hlasovacie právo na 12 percent pohľadávok, čo zodpovedá sume 9,15 milióna korún. Sociálna poisťovňa má prihlásených 14,5 milióna korún. Termín ďalšej schôdze zatiaľ nebol stanovený, ale správca predpokladá, že by sa mohla uskutočniť ešte do konca februára.
Podľa právnej zástupkyne firmy Beckenbach SK Gabriely Semančíkovej nie je možné momentálne povedať, ako sa investor zachová. Ako povedala, nedá sa predpokladať, že bude ďalej čakať, "keďže došlo k oddialeniu celého procesu a nie je jasný ani termín jeho ukončenia".
Sklamaný z obštrukcií veriteľských bánk je aj predseda odborov v Křižíku Emil Matľak. "Je mi z toho do plaču. Bol tu investor, ktorý mal záujem rozvíjať výrobu a zamestnať ľudí. Predpokladali sme, že dnes sa už konečne rozhodne. Zrejme niektorí veritelia nemajú záujem, aby sa situácia v podniku stabilizovala," povedal.
Návrh na konkurz na prešovskú firmu podal jeden zo 117 veriteľov, Profit Invest, ktorému Křižík nesplatil miliónovú pohľadávku. Celková uznaná výška pohľadávok predstavuje 613 miliónov korún, z toho bankám, ktoré Křižíku poskytli syndikovaný úver, dlhuje približne 348 miliónov korún.

Istrobanka zotrváva na pôvodnom stanovisku
Podľa generálnej tajomníčky Eleny Penzes-Strobl správca konkurznej podstaty im účelovo poprel pohľadávku a s tým súvisiace právo hlasovať na schôdzi konkurzných veriteľov. "Na tejto situácii sa dodnes nič nezmenilo, hoci sa Istrobanka snažila v rámci incidenčných konaní získať späť odopreté práva. Správca konkurznej podstaty využil všetky možnosti, aby tomu zabránil. Istrobanka, ako najväčší veriteľ, teda nie je v pozícii, že môže rozhodovať o odpredaji podniku," zdôraznila Penzes-Strobl. Správca konkurznej podstaty a Istrobanka vedú spor, ktorý sa týka uznania pohľadávky 348 miliónov korún, čo Pirník odmieta. Syndikovaný úver v tejto výške poskytlo konzorcium bánk v zastúpení Istrobankou. Na prieskumnom pojednávaní správca konkurznej podstaty poprel pohľadávku Istrobanky s tým, že veriteľmi Křižíka sú všetky tri peňažné ústavy. Podľa jeho názoru nebolo možné uznať pohľadávky v plnej výške Istrobanke aj ostatným bankám.

Vývoj tržieb a zamestnanosti prešovskej spoločnosti Křižík
  K 31.decembru 2002 K 8. máju 2003 Od 8. mája 2003
Tržby za vlastné výrobky a služby (mil. Sk)

710

168

115

Zamestnanosť

637

623

302

Zdroj: Křižík, a. s
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 04:07