StoryEditor

Porota rozhodla v neprospech Mercku

07.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Porota v americkom štáte New Jersey došla včera pri jednej zo žalôb proti farmaceutickej firme Merck k záveru, že spoločnosť neupozornila pacientov na riziko srdcovej príhody pri používaní lieku proti bolesti kĺbov Vioxx. Nariadila Mercku zaplatiť 77-ročnému mužovi odškodnenie 4,5 milióna dolárov. Druhú podobnú žalobu síce odmietla, pre firmu to však celkovo znamená zhoršenie vyhliadok, pretože ju čakajú súdne spory o ďalších tisícoch individuálnych žalôb kvôli Vioxxu.
Vioxx patril ku komerčne najúspešnejším prípravkom firmy a ročne prinášal 2,5 miliardy dolárov. Merck ho však v september 2004 stiahol z trhu, pretože sa ukázalo, že pri dlhodobejšom užívaní sa zvyšuje riziko infarktu. Užívatelia Vioxxu a ich rodiny v USA vzápätí podali na Merck tisíce žalôb. Merck na náklady súdnych sporov zatiaľ odložil bokom asi miliardu dolárov.
Porota došla k záveru, že firma vedela, alebo mala vedieť, o rizikovosti Vioxxu, no užívateľov ani lekárov nevarovala. Uznala tak žalobu Johna McDarbyho, ktorému prisúdila odškodné 4,5 milióna dolárov. Porota v tomto prípade ešte rozhodne o trestnej sankcii, ktorá môže podľa zákona štátu dosiahnuť až päťnásobok odškodného.
Tá istá porota však v stredu odmietla rovnakú žalobu Thomasa Conu. Zástupca Mercku uviedol, že výsledok ukazuje oprávnenosť individuálneho prístupu k žalobám.
Merck vyhrával niekoľko doterajších procesov, pretože sa v nich nenašli dôkazy o zvýšení rizík pri krátkodobom používaní Vioxxu. Proces v New Jersey bol pozorne sledovaný aj preto, že McDarby i Cona liek používali dlhodobo. Advokáti čakajú, že po tomto výsledku výrazne stúpne počet žalôb, ktorých je už takmer desaťtisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 07:54