StoryEditor

Prichádza ďalší veľký nábytkársky hráč

07.11.2005, 23:00
V polovici novembra sa slovenský trh s nábytkárskym obchodom rozšíri o ďalšieho hráča. Päť mesiacov po vstupe na český trh otvorí 17. novembra v blízkosti nákupného centra Avion v Bratislave svoju prvú prevádzku rakúsky reťazec Kika/Leiner.
V polovici novembra sa slovenský trh s nábytkárskym obchodom rozšíri o ďalšieho hráča. Päť mesiacov po vstupe na český trh otvorí 17. novembra v blízkosti nákupného centra Avion v Bratislave svoju prvú prevádzku rakúsky reťazec Kika/Leiner.
Rozsah služieb a prístup k zákazníkom - tak definoval vedúci obchodného domu Július Černický základné prvky, ktorými sa chce nový obchod s predajnou plochou približne 20-tisíc štvorcových metrov odlišovať od konkurencie. "Máme odborných predajcov, ktorí absolvovali štvormesačné školenia v Rakúsku, Českej republike a na Slovensku. Sú zákazníkom pripravení pomôcť zariadiť si byt podľa ich požiadaviek," dodal Černický. Kika zamestná v Bratislave 200 ľudí.
Podľa Ľubomíra Drahovského z agentúry pre prieskum obchodu Terno sú ceny nábytku v predajniach Kika vyššie ako v obchodoch IKEA, pretože nábytok švédskeho predajcu si musí spotrebiteľ sám zmontovať. "V akciovom tovare bude Kika určite porovnateľná s konkurenciou a predpokladám, že v mnohých veciach bude cenovo najvýhodnejšia na trhu," zdôraznil Černický.
Od predajne ďalšieho európskeho nábytkárskeho reťazca Europa Möbel, ktorá v Bratislave pribudla v marci a spotrebiteľov oslovuje najmä cenou, sa chce Kika odlišovať hlavne spôsobom predaja. Podľa Černického sa kultúra predaja v prevádzkach týchto dvoch reťazcov nedá porovnávať. "Europa Möbel je skôr diskontný obchod, zatiaľ čo Kika ponúka akciový tovar, ale aj veľmi kvalitný nábytok a doplnky od renomovaných svetových výrobcov," dodal.
Podľa predstaviteľa reťazca Kika môže nový nábytkársky obchodník svojím sortimentom a službami vážne konkurovať aj spoločnosti Galan. Tá už v predstihu avizovala, že nové zahraničné obchodné siete môžu okrem tlaku na ceny výrobkov a odlákania domácich dodávateľov prispieť aj k presunu pracovných síl.
"Slovensko prežíva boom výstavby a odovzdávania nových bytov, takže obchod s nábytkom by mal napredovať," konštatoval Drahovský. Podľa neho aktivity budú v budúcom roku rozširovať najmä predajcovia pôsobiaci vo viacerých krajinách Európy, nie dominantní domáci obchodníci. Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti IKEA ČR a SR Dragana Skaluševiča výstavba obchodného domu na východnom Slovensku síce nie je otázkou najbližších mesiacov, no myšlienky na otvorenie predajne v Košiciach sa IKEA nevzdáva.
Kika sa pre expanziu do ďalších miest rozhodne podľa úspechu bratislavskej prevádzky, predpokladá sa však, že aj pre tento reťazec bude zaujímavá najmä východoslovenská metropola. Drahovský prognózuje, že Kika bude mať záujem o krajské mestá s čo najvyšším počtom obyvateľov. Podľa Černického však vysoká spádová oblasť v lokalite, kde chce Kika pôsobiť, nie je podmienkou. Ako príklad uviedol Rakúsko, ktoré má osem miliónov obyvateľov a 33 predajní Kika a ďalšie obchodné domy Leiner. "Kika pôsobí v Eisenstadte, ktorý má asi 20-tisíc obyvateľov, ale nachádza sa aj vo Wiener Neustadte a ďalších mestečkách, ktoré ležia neďaleko Eisenstadtu," povedal Černický. Ako zdôraznil, kam Kika vstupuje, tam chce byť jednotkou na trhu.

Nábytkárske reťazce majú záujem aj o Česko
V susednej Českej republike Kika otvorila svoju prvú predajňu v Průhoniciach tento rok v lete, na jar k nej pribudne ďalšia v Prahe. IKEA prevádzkuje v Česku štyri obchodné domy, tri predajne patria firme Europa Möbel. Štyrmi nábytkárskymi prevádzkami obsadila český trh firma Sconto, dcérska spoločnosť nemeckej firmy Möbel Walther. Asko Nábytek, súčasť nemeckej obchodnej skupiny Firmengruppe Bozkurt, prevádzkuje v Česku a na Morave sedem predajní.

Predajne nábytkárskeho obchodného reťazca Kika/Leiner v Európe
  Kika Leiner
Rakúsko

33

17

Maďarsko

3

-

Česká republika *

2

-

Slovensko

1

-

Chorvátsko**

1

-

* druhá predajňa pribudne v roku 2006
** prvú predajňu otvoria v roku 2006
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 22:27