StoryEditor

Slovenskí inšpektori kontrolujú kofolu

27.05.2005, 00:00
Stovky reštaurácií a firiem preveria počas týždňovej akcie inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie. Chcú skontrolovať, či návštevníci pohostinských zariadení nedostávajú na stôl napodobeniny nápoja kofola. Podnetom na tento koordinovaný postup bol náhodne získaný poznatok, že v bratislavských reštauráciách sa objavila falošná kofola.

Stovky reštaurácií a firiem preveria počas týždňovej akcie inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Chcú skontrolovať, či návštevníci pohostinských zariadení nedostávajú na stôl napodobeniny nápoja kofola. Podnetom na tento koordinovaný postup bol náhodne získaný poznatok, že v bratislavských reštauráciách sa objavila falošná kofola.
"Na mnohých miestach sa čapuje kofola, ale nie je to tento nápoj. Zákazníci za cenu kofoly dostávajú, čo je len jej napodobeninou," konštatovala riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Pri podobnej kontrole predvlani kontrolóri zistili, že z vyše 580 preverovaných podnikov až 114 predávalo náhradku kofoly. Podľa inšpektorov sa odvtedy situácia ešte zhoršila, aj keď výčapníkom, resp. firmám hrozia vysoké pokuty.
Skutočnosť, že na Slovensku sa predáva v reštauráciách aj napodobenina kofoly, potvrdil tiež predstaviteľ spoločnosti Kofola Roman Pařík: "Ide o klamanie spotrebiteľov, ktorí požadujú kofolu a namiesto toho dostanú celkom iný nápoj. Na Slovensku je situácia zlá, existujú tam stále aj tzv. garážoví výrobcovia, ktorí kofolu napodobňujú. V Česku je už tento problém po kontrolách obchodnej inšpekcie minimálny."
Krnovská spoločnosť Kofola vlani zvýšila obrat na Slovensku o 45 percent na 190 miliónov korún. Vybudovala nový závod v Rajeckej Lesnej a už niekoľko rokov vedie v SR súdne spory o ochrannú známku. Slovenskí výrobcovia totiž tvrdia, že v prípade kofoly nejde o ochrannú známku, ale iba o označenie nápoja, ako je kola, pivo či tonik. To však spoločnosť Kofola odmieta s odôvodnením, že známku riadne kúpila a zaplatila za ňu vyše 200 miliónov českých korún.
Spoločnosť MiVi, ktorá vyrába nápoj rovnakého mena, pritom povzbudil výrok Najvyššieho súdu SR. Ten koncom januára rozhodol, že MiVi nemusí platiť českej firme kompenzáciu za zneužitie ochrannej známky. Súčasne v komentári značku spochybnil. Spoločnosť Kofola sa preto odvolala. Rozhodnutím Najvyššieho súdu však slovenský Úrad priemyselného vlastníctva nie je automaticky viazaný, aby ochrannú známku z registra naozaj vymazal.
Na podobný problém, aký budú teraz riešiť slovenskí inšpektori v súvislosti s kofolou, narazili pred dvoma týždňami aj českí colníci. Zistili, že pivo z pivovaru Janáček v Uherskom Brode sa na severe Moravy predávalo pod značkou iných renomovaných pivovarov. Polícia vyšetruje, ako k tomu došlo. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:30