StoryEditor

Najkvalitnejšie sú ázijské autá, tvrdí prieskum

V očiach zákazníkov majú nedostatky vo vyhotovení rovnaký vplyv na vnímanie kvality ako porucha. Mnoho výrobcov však zohľadňuje kvalitu iba vo výrobnom závode a nezamýšľajú sa nad faktormi konečného vyhotovenia.

Automobilka Toyota a jej značka Lexus dobýjajú svet. V hodnotení J.D. Power and Associates tieto dve sesterské japonské značky získali z devätnástich až jedenásť ocenení za počiatočnú kvalitu modelu. Ide v poradí už o 20. výročnú štúdiu.
Čoraz väčšiu dominanciu ázijských automobiliek potvrdzuje aj kórejský Hyundai. Ten sa prvýkrát v histórii umiestnil medzi tromi najúspešnejšími značkami sveta. V kategórii kompaktných všestranných vozidiel získal najvyššie hodnotenie jeho model Tucson. Vo svojich kategóriách sa do prvej trojky dostali aj modely Sonata, Azera, Elantra a Tiburon.
Darí sa aj Honde. Tá síce v tohtoročnom hodnotení J.D. Power and Associates priamo nezískala nijaké ocenenia, päť jej modelov sa umiestnilo medzi prvými tromi automobilmi vo svojich kategóriách. Hodnotenie sa opieralo o prieskum kvality a spokojnosti milióna zákazníkov a je najreprezentatívnejšie svojho druhu.
"V súčasnosti sa do nových vozidiel inštaluje množstvo nových technológií, ktoré však, žiaľ, v prípade zlej integrácie môžu priemernému zákazníkovi skomplikovať a strpčovať používanie vozidla," hovorí Joe Ivers, výkonný riaditeľ kvality a prieskumu spokojnosti zákazníkov spoločnosti J.D. Power and Associates.
"V očiach zákazníkov majú nedostatky vo vyhotovení rovnaký vplyv na vnímanie kvality ako porucha. Mnoho výrobcov však zohľadňuje kvalitu iba vo výrobnom závode a nezamýšľajú sa nad faktormi konečného vyhotovenia."

Hodnotenie kvality áut v deviatich vybraných kategóriách
Kategória

Umiestnenie/model

Kompaktné vozidlá 1. Toyota Corolla
2. Hyundai Elantra
3. Honda Civic
Kompaktné športové vozidlá 1. Mazda MX-5 Miata
2. Hyundai Tiburon
3. Scion tC
Kompaktné luxusné športové vozidlá 1. Porsche Cayman
2. Honda S2000
3. Porsche Boxster
Luxusné vozidlá 1. Lexus IS 250/IS 350
2. Lincoln Zephyr
3. Acura TL
Vyššia stredná trieda 1. Lexus ES 330
2.-3. Infiniti M
2.-3. Jaguar S-Type
Veľké luxusné vozidlá 1. Lexus LS 430
2. Audi A8
3. BMW 7
Luxusné športové vozidlá 1. Lexus SC 430
2. Porsche 911
3. Chevrolet Corvette a Mercedes-Benz SL
Stredná trieda - šport 1. Toyota Solara
2. Ford Mustang
3. Chevrolet Monte Carlo
Stredná trieda 1. Toyota Camry
2. Honda Accord
3. Hyundai Sonata
Zdroj: J.D. Power and Associates 

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadosť o registráciu Ľudovej únie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:12