StoryEditor

Cigar(et)y plné tabaku

29.11.2006, 23:00
Drahé cigarety a tabak spôsobené vysokými spotrebnými daňami nútia výrobcov vymýšľať, ako dostať na trh čo najlacnejšie výrobky.

Drahé cigarety a tabak spôsobené vysokými spotrebnými daňami nútia výrobcov vymýšľať, ako dostať na trh čo najlacnejšie výrobky. Český CZ Tabák z Pardubíc začal za neuveriteľnú cenu predávať "cigary" Merlin a Gullivers. Druhá značka sa predáva aj na slovenskom trhu.

Cigary či tabak na balenie cigariet?
Cigary Gullivers dostať aj na Slovensku. Nie sú to však zrolované tabakové listy, ako by sa od cigár dalo čakať, ale ich obsah tvorí posekaný tabak obalený v hnedom papieri. Balenie u nás stojí 79 korún a je v ňom päť "cigár". Z tabaku, voľne vypadávajúceho v každej z nich, sa dá ubaliť dvanásť cigariet.
K rovnakému záveru, ako včera redakcia HN, prišli pred pár dňami aj českí colníci. "Tabaková náplň vypadáva. Výrobok sa dá ťažko zapáliť, horí nerovnomerne a v priebehu fajčenia tabak vypadáva alebo končí v ústach," citoval hodnotiacu správu colníkov český denník MF Dnes.
Keďže si českí colníci neboli istí, požiadali o stanovisko Brusel. Bruselskí úradníci ich pochybnosti potvrdili. "Gullivers a Merlin nie sú určené na fajčenie ako cigary, ale na to, aby sa z ich tabaku dali ubaliť cigarety," tvrdí Brusel.

Obrovský rozdiel v dani
Takzvané cigary môže výrobca tak lacno predávať iba pre rozdielnu spotrebnú daň. Tá je pri cigarách 1,40 koruny za kus. Tabak na balenie cigariet je však zdaňovaný sadzbou 1 350 korún za kilo. Za päť cigár Gullivers tak zaplatí výrobca sedem korún. Jedna však váži 15 gramov, teda celé balenie 75 gramov. Za takéto množstvo tabaku by už musel producent zaplatiť 101,25 koruny.
Na Slovensko cigary Gullivers dováža firma SK Tabák a predávajú sa v trafikách. "Máme protokoly zo všetkých inštitúcií, ktoré ich zaraďujú medzi cigary. Nevidíme žiadny rozpor so slovenskou legislatívou," tvrdí ekonóm Sk Tabák Boris Remiš. Podľa neho ide v Česku o silný tlak konkurencie.
Slovenskí colníci zatiaľ nedostali žiadne upozornenie od českých kolegov. "Informáciou napriek tomu disponujeme," konštatuje hovorkyňa Colného riaditeľstva Andrea Zemanová. Bližšie informácie však neposkytla, pretože celá záležitosť je v štádiu preverovania. "Colné orgány vykonávajú analýzu zloženia uvedených výrobkov a uplatňovania daňových predpisov," dodáva Zemanová.

Rozdiely v zdaňovaní
cigara

tabak

1,40 Sk/kus

1 350 Sk/kg

7,00 Sk/balenie*

101,25 Sk/60 cig.

rozdiel

94,25 Sk/balenie*

*obsah tabaku v balení piatich „cigár“ Gullivers zodpovedá množstvu sušenej drviny v 60 cigaretách
Zdroj: MF SR, prepočty HN 

To, čo sa zabalené tvári ako cigara, je v skutočnosti papierová trubička naplnená tabakom vhodným na balenie cigariet. Dôvod: nižšie spotrebné dane. Snímka Štefan Laktiš

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:39