StoryEditor

Najperspektívnejšia je v SR ťažba magnezitu

12.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Najperspektívnejšou oblasťou ťažobného priemyslu na Slovensku je ťažba magnezitu, kamennej soli a surovín pre stavebné materiály. Ďalej sú to aj energetické suroviny, predovšetkým hnedé uhlie, ktoré zabezpečuje približne 75 percent súčasných potrieb slovenskej energetiky.

Najperspektívnejšou oblasťou ťažobného priemyslu na Slovensku je ťažba magnezitu, kamennej soli a surovín pre stavebné materiály. Ďalej sú to aj energetické suroviny, predovšetkým hnedé uhlie, ktoré zabezpečuje približne 75 percent súčasných potrieb slovenskej energetiky. Konštatoval to v piatok na valnom zhromaždení Slovenskej banskej komory v Banskej Štiavnici jej predseda Peter Čičmanec.

Miliarda ton energetických surovín
Čičmanec uviedol, že hoci spotreba stavebného kameňa, štrkov a štrkopieskov, vápencov a cementárenských surovín v poslednom období vzrástla, v mernej spotrebe týchto surovín oproti priemeru Európskej únie Slovensko výrazne zaostáva.
Na Slovensku je vyše miliarda ton geologických zásob energetických surovín, z toho je 596 miliónov ton bilančných zásob. V uhoľnom baníctve je však v strednodobom horizonte zásada racionálne vydobyť zásoby v súčasne otvorených ložiskách na hornej Nitre, Záhorí a dorúbať ochranné piliere v Bani Dolina pri Veľkom Krtíši.

Vyradili takmer tridsať ložísk
Banská komora obhajuje záujmy 46 členov -- podnikov, ktoré pôsobia v oblasti dobývania rudných a nerudných surovín. Svoje pripomienky poskytla aj k analýze ložísk rudných surovín na Slovensku. Výsledkom bolo, že došlo k vyradeniu 27 ložísk z celkového počtu 70 rudných nálezísk, ktoré boli preradené do kategórie nebilančných zásob.
Generálny riaditeľ sekcie geológie a prírodných zdrojov ministerstva životného prostredia Jozef Franzen v tejto súvislosti zdôraznil, že zo zoznamu vyradili niektoré ložiská z banskoštiavnického rudného revíru a Slovenského Rudohoria. Ide o zásoby polymetalických, medených, ale aj zlatostrieborných rúd s nízkym obsahom kovu, ktoré by za súčasných cien nebolo ekonomické ťažiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 20:44