StoryEditor

Falošné či pravé? Na tom nezáleží

18.09.2006, 00:00

Kto už raz cez internet kúpil falošný tovar, stáva sa zanieteným bojovníkom proti pirátstvu. Aspoň tak sa to tvrdí. No v skutočnosti väčšina podvedených ani len nezbadá, že kúpili falošný výrobok. A dokonca aj vtedy, keď to zistia, dávajú podvodníkom priaznivé hodnotenie na stránkach eBay.

Šokujúce zistenia
Zistenia štúdie profesora marketingu na Univerzite Mainz Franka Hubera a jeho tímu o nákupnej mentalite Nemcov pri pozorovaní internetových aukcií prekonali všetky očakávania. Financial Times Deutschland (FTD) ponúka pozoruhodný pohľad do mentality Nemcov podľa sloganu Lakomstvo je super. No tento postoj je možné bez výčitiek svedomia premietnuť aj na iné národy.
Vedci mesiac systematicky sledovali aukcie pánskeho značkového parfumu Davidoff Cool Water Deep na stránkach eBay.
A hoci 87 percent parfumov boli falzifikáty, až v 99 percentách prípadov kupujúci pozitívne hodnotili svoj úlovok. Podľa vedcov očividne nepostrehli podvod. Len v zlomku prípadov sa kupci sťažovali. No keďže predajca bez výnimky prijal reklamáciu a vzal tovar späť, napokon aj podvedení prispeli pozitívnymi hodnoteniami.

Nízke ceny verzus zdravý rozum
Značkové a produktové pirátstvo už roky bujnie po celom svete. Množstvo tovaru, ktoré skonfiškovali len európski colníci, v rokoch 1998 až 2004 vzrástlo o tisíc percent.
A najatraktívnejšou platformou je anonymný internet. Spotrebitelia sa pritom práve na interentových aukciách môžu relatívne ľahko ochrániť, tvrdí pre FTD Huber. Na Ebay totiž majú možnosť pozrieť si záznamy tovarov, ktoré niektorý z predajcov ponúkal v minulosti. Ak sa predajca obmedzuje výlučne na tzv. súkromné aukcie, spotrebiteľ by mal spozornieť.
Hoci si predajca vytvorí profil z pozitívnych hodnotení, každému sa oplatí nazrieť do minulých transakcií. Podľa Hubera mohol predávať lacný, no pravý tovar, avšak ak zrazu začne ponúkať drahšie značkové produkty, je opäť potrebné zvýšiť opatrnosť. Nedôveru by mali vyvolať aj veľmi nízke ceny za v skutočnosti drahé značkové tovary.
No práve nízkymi cenami piráti motivujú Nemcov. "Honba za nízkymi cenami vypína zdravý rozum," uzatvára Huber.

Piráti -- Často ide o legitímne firmy, ktoré legálne vyrábajú značkové produkty, lenže sem-tam pridajú jednu zmenu a predávajú rôzne. Najhoršie je ich spojenie s podsvetím a podľa Interpolu časť ziskov z pirátskych CD údajne financoval Hizboláh, píše BusinessWeek.
Pirátstvo je ziskovejšie než obchod s drogami a oveľa menej rizikové.
Obchod -- Pirátstvo tvorí päť až sedem percent svetového obchodu, čo zodpovedá stratám na predaji vyše 500 miliárd dolárov. Podľa expertov je to však len hrubý odhad.
Falzifikáty - Falšuje sa všetko, nielen hudba či softvér. Je to desať percent liekov, autodiely alebo časti lietadiel. Nepravé diely sa našli aj v preslávenom Air Force One.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 05:38