StoryEditor

Galileo bude o štyri roky

05.03.2007, 23:00

Elektronické mýtne na diaľniciach bude môcť zabezpečovať satelitný systém o štyri roky. Európska vesmírna agentúra ubezpečuje, že zavedenie európskeho satelitného navigačného systému Galileo je na dobrej ceste k začiatku prevádzky v roku 2011.
Telekomunikačné, navigačné a ďalšie spoločnosti netrpezlivo čakajú na spustenie systému, ktorý by mohol vytvoriť nový trh v hodnote niekoľko desiatok miliárd eur.
Ako prví ho zrejme pocítia vodiči, ktorých pohyb po diaľniciach a spoplatnených cestách 1. triedy bude sledovať satelit a podľa najazdených kilometrov im diaľničná spoločnosť pošle účet. Kým satelitný systém nebude fungovať, pohyb vozidiel budú naďalej monitorovať elektronické mýtnice pri cestách.
Systém Galileo, ktorý má v súčasnosti na obežnej dráhe iba jeden testovací satelit, zaostáva za americkým navigačným systémom GPS takmer 30 rokov. Európska vesmírna agentúra ubezpečuje, že do štyroch rokov by mala Európa mať vo vesmíre funkčných všetkých 30 satelitov.
Nemecká informačná a telekomunikačná asociácia Bitkom však minulý týždeň povedala, že spustenie projektu v hodnote 3,4 miliardy eur sa oneskorí do roku 2014 pre národné záujmy, ktoré budú brániť štartu Galilea.
Európa chce svoj vlastný navigačný systém, aby tak znížila závislosť od USA, obzvlášť keď GPS je vojenský program, ktorého signály môžu USA jednostranne vypnúť. Európa očakáva, že základný systém pozostávajúci zo štyroch satelitov, ktorý ešte nepokryje celú Zem, by mohol byť hotový v roku 2008 alebo 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. jún 2024 04:30