StoryEditor

Do Jasnej má jazdiť vlak

30.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Železničné prepojenie medzi Liptovským Mikulášom a nízkotatranským turistickým centrom Jasná plánujú vybudovať tamojšie samosprávy. Prepojenie by zlepšilo dopravnú situáciu v Demänovskej doline najmä počas lyžiarskej sezóny, povedal starosta obce Demänovská Dolina Ivan Šimko.
"V zime prichádza do Jasnej denne okolo tritisíc vozidiel, ktoré majú problémy s parkovaním. Zväčša stoja pri ceste, čo komplikuje jej zimnú údržbu," povedal starosta. Dodal, že až 90 percent nákladov na výstavbu železnice chcú z eurofondov. V súčasnosti hľadajú s architektmi najvhodnejšie riešenie na realizovanie stavby.
Myšlienku železničného prepojenia Liptovského Mikuláša s Jasnou považuje primátor mesta Ján Blcháč za veľmi dobrú. Pôjde o technicky zložitý a finančne náročný projekt. Železničná trať by mala merať 12 kilometrov a jej východiskovú stanicu plánujú v priestoroch liptovskomikulášskej železničnej stanice, odkiaľ je možné pokračovať vlakom smerom do Košíc alebo do Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:39