StoryEditor

Lukoil pripravuje expanziu v USA

27.05.2005, 00:00

Najväčšia ruská súkromná ropná spoločnosť Lukoil uvažuje o ďalšej expanzii na trh v Spojených štátoch amerických.
"V súčasnosti predáme na trhu v USA asi osem miliónov ton ropných produktov ročne," uviedol prezident spoločnosti Vagit Alekperov. "Naša spoločnosť dnes prevádzkuje 2 000 benzínových staníc v severovýchodnej časti USA. To predstavuje približne 30 percent z celkového počtu našich benzínových staníc, pričom už teraz pracujeme na rozširovaní siete benzínových čerpadiel, ktoré pracujú v USA už pod značkou Lukoil," dodal.
Generálny riaditeľ Lukoil-USA Vadim Gluzman vysvetlil, že pred troma týždňami začala ruská spoločnosť modernizovať a premenovávať benzínové stanice, ktoré kúpila od spoločností Getty a Mobil. Informovala o tom ruská internetová stránka Mosnews.com.
"Na území USA dnes máme celkovo 88 staníc, ktoré už vystupujú pod značkou Lukoil, no do konca tohto roka by sa ich počet mal zvýšiť na 200. Celý program výmeny značiek a modernizácie by sa mal ukončiť do troch rokov," uviedol Gluzman.
Úspešné dokončenie programu bude mať veľmi pozitívny efekt na finančné aktivity spoločnosti, keďže v súčasnosti musí Lukoil platiť skoro 25 miliónov USD ročne americkej firme ExxonMobil za to, že čerpacie stanice využívajú značku Mobil.

Lukoil pomáha rozširovať spoluprácu Ruska a USA

Okrem rozširovanie siete čerpacích staníc sa chce podľa slov výkonného riaditeľa ruský Lukoil zamerať aj na intenzívnejšie prehlbovanie spolupráce Ruska a USA v energetickej oblasti. Alekperov zdôraznil, že "pokiaľ chce ruská ropa z trhu v USA profitovať, je nevyhnutné získať prístup k prístavom a ropným terminálom, ktoré môžu prijímať veľký objem ropných dodávok".
Alekperov taktiež upozornil, že ruská spoločnosť sa usiluje aktívne rozvíjať spoluprácu s americkým ropným koncernom ConocoPhillips, ktorý má v Lukoile podiel. V minulom roku Lukoil odkúpil od amerického koncernu 795 benzínových staníc v štátoch New Jersey a Pennsylvánia. "So spoločnosťou ConocoPhillips spolupracujeme aj na ropných projektoch v Rusku. V USA zatiaľ spoločné projekty nemáme, ale v rámci rozvíjania spolupráce si naše spoločnosti vymieňajú odborníkov. V súčasnosti 15 našich expertov pracuje v sídle spoločnosti ConocoPhillips v Houstone, zatiaľ čo rovnaký počet Američanov pracuje vo vedúcich pozíciách našej firmy," dodal Alekperov.

Spoluprácu stále zatieňuje kauza Jukos

Americký minister energetiky Samuel Bodman podporuje myšlienku širšej spolupráce Ruska a USA v oblasti energetiky, a to aj napriek reakciám niektorých vedúcich predstaviteľov USA, ktorí upozorňujú na súčasnú neprehľadnú investičnú klímu v Rusku a čiastočne spochybňujú úvahy o tom, či je pre Američanov užitočné udržiavať až príliš úzke ekonomické vzťahy s Moskvou, informoval Associated Press.
Spojené štáty dnes vyhľadávajú ďalšie zdroje nerastných surovín, zatiaľ čo Rusko potrebuje investície zo zahraničia a zvýšiť vývoz nerastných surovín, ktoré sú ešte stále hlavným zdrojom jeho príjmov do štátneho rozpočtu. "Rozvoj intenzívnejšej spolupráce medzi oboma štátmi v budúcnosti však ešte stále zatieňuje kauza Jukos, ako aj ďalšie kroky ruských úradov voči iným spoločnostiam," podotkol Bodman.
"Export ropy z Ruska do USA dosahuje 230-tisíc barelov denne. Tento objem by však mohol byť minimálne desaťkrát vyšší. Prudký pokles exportu ruskej ropy do USA je výsledkom nestabilných investičných podmienok v Rusku. Zvýšenie exportu je tak nielen v záujme USA, ale hlavne Ruska," dodal minister.
Najväčšie obavy Washingtonu vyvoláva až príliš veľké zasahovanie Kremľa do chodu ruskej ekonomiky, najmä energetického sektora. A preto aj napriek pozitívnym signálom z ruskej strany bude Washington hovoriť o spolupráci až po dosiahnutí konkrétnych dohôd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:19