StoryEditor

Kempinski otvoria budúcu zimu

31.05.2007, 00:00

Na brehu Štrbského plesa vyrastá vlajková loď slovenských hotelov. Prestavbou bývalého liečebného domu Hviezdoslav a úpravou okolitých objektov tu vznikne päťhviezdičkový komplex Grandhotel Kempinski.
Zdevastovaný areál získali pre piatimi rokmi klienti finančnej skupiny J&T cez Kúpele Štrbské Pleso, ktorí sa ho rozhodli prebudovať na luxusné stredisko. Pred projektantmi a staviteľmi stála výzva, ako obnoviť historicky cenné budovy v náročnom geologickom aj prírodnom prostredí, avšak stojace na exkluzívnom mieste.
"Hviezdoslav bol zaspatou princeznou, ktorá sa preberá k životu," charakterizoval projekt jeho hlavný manažér Jozef Honek. Rekonštrukcia za 1,3 miliardy korún je podľa neho ojedinelou a nemá na Slovensku obdobu. Autorom projektu je Peter Černo, Slovák dlhodobo žijúci v Nemecku, ktorý pre najstaršiu európsku sieť Kempinski už projektoval dva hotely.
V Tatrách navrhol neobvyklé a odvážne riešenie, ktoré sa muselo vyrovnať s viacerými úskaliami. Jedným z nich bolo, že základy stavieb nesmú byť nižšie ako je hladina plesa. Ďalšími boli desiatky podmienok pamiatkarov na zachovanie historických prvkov. Pri stavbe premiestnili 18-tisíc kubíkov horniny, prevažne žulových balvanov, z toho skoro tretina ručne. Dosiaľ sa preinvestovala asi tretina celkových nákladov, ale väčšina najzložitejších prác je už hotová.
Investorom projektu je spoločnosť J&T Real Estate a generálnym dodávateľom firma Semos. Komplex bude pozostávať zo samotného hotela, apartmánových bytov, podúrovňových garáží, wellness centra a doplnkových služieb. Celkovo bude mať 118 izieb vrátane prezidentského apartmánu.
Ojedinelým riešením stavby je dvesto metrov dlhá podzemná technická chodba, ako aj odizolovanie a spevnenie starých základov budov mikroinjektážami v nestabilnom morénovom podklade. Prvých hostí chce hotel prijať v budúcoročnej zimnej sezóne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 11:30