StoryEditor

Opatrenia pred dovozom z Číny

07.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia prijala včera pravidlá, ktoré stanovujú, pri akom objeme bude môcť EÚ prijať ochranné opatrenia proti dovozu lacného textilu a odevov z Číny.
Podľa komisára pre obchod Petra Mandelsona bude ochrannú klauzulu obmedzujúcu dovoz textilu možné využiť len v krajnom prípade, ak sa po dôkladnom vyšetrení preukáže vážne narušenie trhu. Mandelson odmietol, že opatrenie je protekcionistické a nejde podľa neho o žiadny pokus vrátiť medzinárodný obchod pred 1. január 2005, keď došlo k zrušeniu kvót.
Schválenie pravidiel však podľa neho neznamená automaticky, že únia ide obmedzovať dovoz čínskeho textilu.
Podľa prijatých pravidiel zvýšenie dovozu o 10 až 100 % oproti roku 2004 povedie k vyšetrovaniu a neformálnym konzultáciám s čínskymi partnermi o možných ochranných opatreniach. "Pohotovostný" limit je stanovený osobitne pre každú kategóriu textilných výrobkov a umožňuje Číne zvýšiť objem vývozu oproti doterajším množstvám.
Ak ani po neformálnych konzultáciách s Čínou nedôjde k náprave na trhu, začnú sa formálne rokovania na pôde Svetovej obchodnej organizácie o znížení čínskeho vývozu v zasiahnutých kategóriách textilu.
Ak ani to nebude dostatočné, uplatní sa ochranná klauzula v podobe kvantitatívneho obmedzenia dovozu na rok s možnosťou predĺženia.
Tieto opatrenia je možné použiť len do roku 2008. Podľa EK sa nimi má uľahčiť prechod od kvótami riadeného obchodu na voľné obchodovanie.
EK zatiaľ len skúma údaje o objeme dovozu z Číny. Možnosť uvaliť opatrenia na isté obmedzenie dovozu textilu do roku 2008 je súčasťou dohody, na ktorú Čína pristúpila pri vstupe do WTO v roku 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:32