StoryEditor

Roztok ReNu je pre Slovákov bezpečný

Na Slovensku sa budú roztoky do kontaktných šošoviek ReNu môcť ďalej voľne predávať. Včera túto informáciu potvrdila Jiřina Zámocká zo Štátneho ústavu kontroly liečiv. Je podozrenie, že roztok ReNu od americkej korporácie Bausch & Lomb spôsobuje očné infekcie, ktoré môžu viesť až k oslepnutiu.
"Iniciovali sme dobrovoľné stiahnutie sa z amerického trhu," informovala Andrea Jelínková zo spoločnosti Optimumdist, regionálneho zastúpenia americkej spoločnosti. Jelínková tvrdí, že podozrenie z vyvolávania infekcií sa týka len roztokov vyrábaných v americkom závode, pričom európsky závod v Miláne používa "iné zložky vo fľašiach, ako aj odlišnú metódu sterilizácie týchto zložiek, než americký proces výroby".

Na Slovensku "nie je dôvod"
Na Slovensku sa roztoky ReNu od firmy Bausch & Lomb predávajú v lekárňach, očných optikách, drogériách siete Drogerie Markt a u očných lekárov. "Predaj sa pohybuje rádovo v tisíckach balení," povedala Jelínková. Jedno balenie vyjde v lekárni na päťsto korún.
"Nie je dôvod, aby sme na Slovensku stiahli preparát z trhu," tvrdí Zámocká z kontrolného ústavu. Potvrdila, že ústav disponuje informáciami, podľa ktorých Európanom nič nehrozí. Podozrenia z vyvolávania očných infekcií roztokom ReNu sa objavili v Spojených štátoch a v Ázii. Americké stredisko pre kontrolu chorôb a prevencie prešetruje viac ako sto sťažností s výskytom očnej infekcie v sedemnástich štátoch federácie.
Prvotné podozrenia americkej administratívy aj samotnej spoločnosti Bausch & Lomb, ktoré si osvojil tiež slovenský kontrolný ústav, naznačujú, že v americkom závode mohlo dôjsť ku kontaminácii výroby. "Toto podozrenie existuje, ale opakujem, že ide len o podozrenie a že sa nás netýka," vyhlásila Zámocká.

Hasenie požiaru
Americká korporácia v týchto dňoch robí všetko pre to, aby sa panika nepreniesla do Európy. "Spolupracujeme s expertmi a autoritami v oblasti mikrobiológie, epidemológie a oftalmológie v Spojených štátoch, aby sme čím skôr našli príčiny incidentu," ubezpečuje Esther da Silva, viceprezidentka korporátneho oddelenia Vision Care pre Európu, Blízky Východ a Afriku.
Aféra už stihla silne poznačiť ceny akcií Bausch & Lomb na americkej burze. Kým ešte začiatkom marca stáli 70 dolárov, začiatkom tohto týždňa ich investori nakupovali a predávali už len po 46 dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:34