StoryEditor

Mali robiť v Dräxlmaieri, idú s firmou do Rumunska

07.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecká spoločnosť Dräxlmaier, ktorá sa nedávno rozhodla o presune výstavby svojho nového závodu z Rimavskej Soboty do Rumunska, zoberie so sebou aj niekoľko Slovákov. Na Balkán má odísť asi šestnásť ľudí, ktorých firma vyškolila ešte na jar v Dunajskej Strede.
"Títo ľudia aj napriek veľkej vzdialenosti chcú pre firmu pracovať," povedal riaditeľ úradu práce v Rimavskej Sobote Alexander Pataki. Ide zväčša o stredný manažment, ktorý vedenie firmy potrebuje na rozbehnutie práce v novom prostredí. "Zvyšok sa však opäť zaradil do evidencie úradu práce," podotkol riaditeľ.
Podľa Patakiho o prácu v Dräxlmaieri bol ešte na jar enormný záujem. "Do výberu sa za niekoľko dní prihlásilo celkovo 450 ľudí," pripomenul. Ako však dodal, aj napriek vysokej miere nezamestnanosti sa stretli s nedostatkom vhodných pracovníkov na určité pozície. Závod mal totiž zamestnať až tisícdvesto ľudí.
Po ohlásenom odchode investora sa situácia v meste a okolí ešte zhoršila. Navyše, 123 ľudí prepustil aj tamojší cukrovar. "V cukrovare ešte pracuje asi pätnásť ľudí, ktorí majú na starosti jeho likvidáciu," poznamenal Pataki.
Nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota dosiahla na konci mája 29,3 percenta, čo bolo najviac na Slovensku. Bolo to medziročne asi o percento viac. V okrese sa približne o tisícku znížil počet ekonomicky aktívnych obyvateľov. Za nižšími číslami je najmä odchod ľudí za prácou do zahraničia. Za prácou a uplatnením odchádzajú najmä mladí ľudia. Ich cesty vedú do Maďarska, Česka, ale čoraz častejšie aj do Británie a Írska.
Situácia sa pravdepodobne nezlepší ani po lete. "Skôr počítam, že niekoľko desiatok ľudí prepustia v školských zariadeniach," podotkol riaditeľ. Najväčšími zamestnávateľmi v regióne tak ostávajú stabilné firmy ako Tauris s asi 570 zamestnancami, CSM Tisovec a nemocnica, v ktorých zamestnávajú viac ako päťsto ľudí. Vyše sto pracovníkov robí v poľnohospodárskych družstvách v Bátke a Klenovci. Naopak, v južnej časti okresu sú stále obce, kde sú bez práce tri štvrtiny obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:42