StoryEditor

Zlacnejú lieky na predpis

07.12.2006, 23:00
ekárnici očakávajú v budúcom roku mierne zníženie tržieb. Dôvodom je v stredu schválené zníženie dane z pridanej hodnoty na lieky a zdravotnícke pomôcky z devätnástich na desať percent.

Lekárnici očakávajú v budúcom roku mierne zníženie tržieb. Dôvodom je v stredu schválené zníženie dane z pridanej hodnoty na lieky a zdravotnícke pomôcky z devätnástich na desať percent.
Vláda predpokladá, že po znížení DPH budú pacienti dostávať lacnejšie lieky. Ak by sa nižšia DPH premietla úplne do cien liekov, znamenalo by to ich zlacnenie asi o sedem a pol percenta.

Výhoda pre chudobnejších
Zlacnenie sa však nemusí týkať voľnopredajných liekov, ktoré nepodliehajú cenovej regulácii, ale cenotvorbu si robia lekárne. Takže ceny najpredávanejších liekov, ako sú antipyretiká, analgetiká či rôzne vitamíny, môžu ostať na rovnakej úrovni ako dnes. Pri ich cenotvorbe platí len zásada, že cena musí byť primeraná podmienkam na trhu.
Zníženie DPH bude znamenať zníženie doplatkov za lieky na predpis. "Tie sú veľmi vysoké najmä pre nízkopríjmové skupiny," pripúšťa Peter Mihálik, exprezident Slovenskej lekárnickej komory a majiteľ lekárne Panacea vo Veľkom Krtíši. Dodáva, že z hľadiska lekární by mohlo dôjsť k zníženiu obratu, ale marže by mali ostať rovnaké.
"Predpokladáme určité zníženie konečnej ceny liekov pre pacientov, avšak nie markantné. Až budúcnosť ukáže, či sa zníženie DPH premietne aj do praxe a v akom meradle," konštatuje Adrián Vodilka, výkonný riaditeľ spoločnosti Mirakl, patriacej do skupiny Penta. Spoločnosť na Slovensku prevádzkuje dvadsať lekární.

Dopyt sa nezmení
Lekárnici neočakávajú ani vyšší dopyt kvôli nižšej cene. "Lieky sú sortiment, pre ktorý neplatí priama úmera medzi cenou a dopytom. Na dopyt skôr vplýva zdravotný stav obyvateľstva, ktorý výrazne nepodlieha cenovým zmenám," približuje Vodilka.
Nemôže sa stať ani to, že by lekárne ponechali pôvodné ceny liekov aj napriek zníženiu DPH. "Lekárnik nemôže manipulovať s cenami liekov na recept, pretože tie podliehajú regulácii," vysvetľuje Mihálik. Navyše to, za koľko sa bude ktorý liek predávať, stanovuje distributér a lekárne majú programy, ktoré majú ceny pevne nastavené.
"Cenotvorba liekov je zložená z viacerých úrovní. Od nákladov na vývoj liekov, teda od cenovej politiky výrobcov, cez cenovú politiku distribučných spoločností, až po cenovú politiku lekární, ktorá je regulovaná zákonom," dodáva Vodilka.

Rozdielny pohľad
Kým koaličný politici zníženie DPH na lieky vítajú, opozícii sa tento krok nepáči. Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný tvrdí, že v dôsledku zníženiu DPH sa dosiahne ročná úspora vo výške 2,3 miliardy korún. Občania však ušetria len 200 až 300 miliónov korún. Zvyšnú sumu totiž podľa neho usporia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zdravotné poisťovne. "Jeden pacient tak ročne získa približne 50 Sk," povedal Novotný.
Analytici si navyše myslia, že zmeny v dani z príjmov skomplikujú a znepriehľadnia daňový systém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 20:10