StoryEditor

Mark Mobius podporí PKN Orlen

27.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Britský investor Mark Mobius uvažuje o tom, že jeho fond Templeton Asset Management by mohol viac investovať do poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá vlastní český petrochemický holding Unipetrol.
Podmienkou však je, aby súčasný manažment prežil zásahy vládneho kabinetu. "Pozorujeme PKN Orlen veľmi pozorne," povedal Mobius, ktorý je odborníkom na reformné trhy. Jeho fond Templeton na týchto trhoch spravuje aktíva v hodnote zhruba 32 miliárd dolárov, v prepočte 872,1 miliardy korún. Fond mal na konci augusta 2,07 percenta PKN Orlen a bol tak štvrtým najväčším inštitucionálnym investorom PKN.
Podľa oficiálnych zdrojov poľská vláda zvažuje zmeny vo vedení PKN. Jeden z námestníkov ministra štátneho pokladu začiatkom mesiaca uviedol, že poslanie generálneho riaditeľa PKN Igora Chalupca sa chýli ku koncu. Ministerstvo štátneho pokladu má v PKN podiel 33 percent.
Obavy z jeho zosadenia zaťažili akcie PKN aj napriek tomu, že podnik v treťom štvrťroku vykázal rekordný zisk. Akcie podniku od začiatku roka stratili dvadsať percent.
Chalupec, ktorý riadi akvizíciu litovskej rafinérie Mažeikiu Nafta za 2,6 miliardy dolárov, je jedným z mála manažérov, ktorí prežili vlaňajšie voľby. Do funkcie ho totiž vymenovala predchádzajúca ľavicová vláda. PKN pod jeho vedením znižoval náklady a zlepšil si imidž po rokoch politického zasahovania a korupčných škandálov. Podľa britského investora je teraz PKN Orlen skvelou firmou s dobrým vedením. Budúcnosť jej manažmentu je však veľkou otázkou, uviedol 70-ročný Mobius, ktorý je na cestách dvesto dní v roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 23:18