StoryEditor

Asfinag vráti časť mýta

12.05.2005, 00:00

Súdny spor medzi rakúskym prevádzkovateľom diaľnic Asfinag a prepravcami sa skončil vyrovnaním. Asfinag musí prepravcom vrátiť časť mýtneho, ktoré zaplatili na Brennerskom ťahu v rokoch 1995 až 2000.
Ako pre denník Die Presse povedal prezident sektorového združenia Rudolf Bauer, o vrátenie peňazí žiada viac než 300 domácich a zahraničných prepravcov, ktorí teraz musia jednotlivo schváliť dosiahnuté vyrovnania. Bauer však predpokladá, že ešte dlho potrvá, kým skutočne dostanú peniaze.
Súdny proces vyvolalo rozhodnutie Európskeho súdneho dvora z februára minulého roka, ktorý uznal, že Rakúsko koncom 90. rokov účtovalo príliš vysoké poplatky na Brennerskom ťahu. Rozhodnutie, o akú sumu bolo mýtne nadsadené, však ponechal na rakúskych súdoch. Asfinag teraz musí vrátiť 38,5 percenta čistej sumy mýtneho z toho obdobia.
Tento výsledok vznikol v procese z iniciatívy tirolského prepravcu Klausa Riesera, ktorého podnik sa môže tešiť na vrátenie 40- až 50-tisíc eur. Hospodárska komora vyčíslila sumu, ktorú musí Asfinag vrátiť, na viac než 230 miliónov eur. Hovorca Asfinagu však túto sumu spochybňuje, pretože v spornom období získali iba 300 miliónov eur, čiže budú musieť vrátiť iba 115 miliónov eur. Náklady na vyrovnanie chce spoločnosť pokryť z rezerv v objeme zhruba 300 miliónov eur. Tým sa však zhorší finančná situácia Asfinagu, ktorý vlani zinkasoval na mýtnom 1,16 miliardy eur, no jeho výdavky dosiahli 1,25 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:27