StoryEditor

Rusko obmedzí predaj väčších firiem

21.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
V privatizačnom pláne ruskej vlády na budúci rok sa nenachádza ani jeden veľký podnik. Príjmy rozpočtu z privatizácie by mali byť na budúci rok nižšie, než boli v minulom roku a aké sa očakávajú tento rok.

V privatizačnom pláne ruskej vlády na budúci rok sa nenachádza ani jeden veľký podnik. Príjmy rozpočtu z privatizácie by mali byť na budúci rok nižšie, než boli v minulom roku a aké sa očakávajú tento rok.
K prvému júlu vlastnila Ruská federácia celkovo 8,2 milióna majetkových jednotiek a bola podielnikom v 3 783 akciových spoločnostiach. Z toho v 1 544 z nich bol štátny podiel od 0,1 do 25 percent.
Ministerstvo hospodárskeho rozvoja zverejnilo zoznam podnikov, ktoré sa budú privatizovať na budúci rok. Štát plánuje predať svoje menšinové podiely v 476 spoločnostiach a predpokladá, že za ne dostane približne 31 miliárd rubľov, čo je v prepočte vyše 34 miliárd Sk. Vlani priniesla privatizácia do rozpočtu 42,7 miliardy rubľov a tento rok by mal byť jej prínos vyše 40 miliárd rubľov. Ministerstvo uviedlo, že na budúci rok sa budú predávať štátne podiely len vo firmách, ktoré nemajú praktický význam pre chod a bezpečnosť štátu.
Ako uviedol denník Gazeta, ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že vláda bude predávať akcie v spoločnostiach, v ktorých nemá blokovací podiel. Účasť štátu v nich nemá podľa ruských akciových analytikov nijaký pozitívny účinok. Prejavuje sa len negatívne, a to tým, že odrádza investorov. Tí totiž nechcú vkladať finančné prostriedky do podnikov, v ktorých by mal byť ich partnerom nevyspytateľný štát.
Analytici k plánu ministerstva ďalej poznamenali, že do úvahy neprichádza privatizácia lukratívnej telekomunikačnej spoločnosti Svjazinvest. Stále totiž zostáva na zozname strategických podnikov. Predať by sa však mal 25,49-percentný podiel štátu v Celoruskej rozvojovej banke a Ruská rozvojová banka, ktorá patrí štátu celá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:38