StoryEditor

Na Zemplín prišla Blika

12.03.2007, 23:00

Do priemyselného parku v Trebišove prišiel prvý investor. Dánska spoločnosť Blika priniesla do mesta finálnu výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Už počas nasledujúceho mesiaca rozbehne skúšobnú prevádzku a v prvej etape zamestná stovku ľudí. Ďalších po postupnom rozširovaní produkcie.
Blika bude na východe Slovenska vyrábať dielenské zariadenia, kovový nábytok a šatňové skrinky. Z Dánska presúva na Zemplín kompletnú výrobu. V sídle firmy v meste Esbjerg ostane len logistika a obchod, informoval Michael Godfredsen, generálny riaditeľ spoločnosti.
Samospráva získala na prebudovanie areálu bývalej Frucony na priemyselný park dotáciu viac ako stošesťdesiat miliónov korún a časť areálu ponúkla investorovi. Ten na ploche osemtisíc štvorcových metrov postavil tri výrobné haly. Dáni sa pre Trebišov rozhodli kvôli rozostavanému parku, ktorý bolo možné prispôsobiť ich podmienkam.
Na modernej technológii, pozostávajúcej z robotizovaných pracovísk a poloautomatických strojov, plánujú ročne vyrábať desaťtisíce skríň a dielenského nábytku. V súčasnosti spoločnosť zaškoľuje prvých zamestnancov a hľadá robotnícke profesie.
Finn Melgaard, projektový manažér Bliky, avizuje, že firma na Slovensku chce ďalej expandovať, čo bude závisieť najmä od požiadaviek trhu, pričom úspešné pôsobenie investora môže otvoriť cestu aj ďalším dánskym firmám. Prvé výrobky by mali trebišovský závod opustiť už koncom mája.
Rodinná spoločnosť Blika je vedúcim európskym producentom dielenských zariadení a šatňových skriniek so šesťdesiatročnou tradíciou. Asi tretinu výroby exportuje do Škandinávie, Nemecka, Beneluxu a Veľkej Británie. Mesačne dodáva na trh okolo šesťtisíc kusov kovového nábytku.
Jej odberateľmi sú predovšetkým podniky, firmy, fitnescentrá, aquaparky a školy. Firma je súčasťou dánskej korporácie Vestfrost, ktorá je výrobcom a subdodávateľom bielej techniky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 23:25