StoryEditor

Energia z Barentsovho mora

11.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Barentsovo more by sa mohlo stať novým kľúčovým zdrojom ropy a zemného plynu pre hladné európske a svetové trhy. Uviedli to minulý týždeň zástupcovia Nórska a Ruska na konferencii venovanej arktickej energii, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia Ruska, USA, Nórska a Európskej komisie.
Barentsovo more leží medzi pobrežím severnej Európy a Špicbergami a obmýva najsevernejšiu časť Nórska a severozápad Ruska. Sú tam bohaté a dodnes málo preskúmané ložiská ropy a zemného plynu.
"Aby sme pokryli rastúci dopyt po rope, musíme sa poobzerať aj inde ako po Blízkom východe," povedal nórsky minister pre ropu a energetiku Thorhild Widvey. "Verím, že Barentsovo more sa môže stať novou ropnou provinciou Európy".
Nórsko je po Saudskej Arábii a Rusku tretím najväčším exportérom ropy na svete a druhým najväčším producentom zemného plynu v "starej" Európe, po Veľkej Británii. Widvey zvolal konferenciu do malého nórskeho mestečka Kirkenes, ktoré leží v blízkosti ruských hraníc na brehu Barentsovho mora, pretože dúfa, že práve takto môže naštartovať rusko-nórsku spoluprácu v tejto oblasti.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:23