StoryEditor

Slabšie vyhliadky rastu eurozóny

05.04.2005, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Európska komisia znížila včera vyhliadky tohtoročného hospodárskeho rastu eurozóny na 1,6 percenta. Rast ekonomiky 12-člennej menovej únie oslabia podľa EK najmä vysoké ceny ropy a silné euro.

Európska komisia znížila včera vyhliadky tohtoročného hospodárskeho rastu eurozóny na 1,6 percenta. Rast ekonomiky 12-člennej menovej únie oslabia podľa EK najmä vysoké ceny ropy a silné euro. Vyplýva to zo správy, ktorú komisia vydáva dvakrát ročne. Podľa odhadov EK sa hospodársky rast eurozóny v roku 2006 zrýchli na 2,1 percenta, a to vďaka rastúcemu domácemu dopytu a investíciám, ako aj v dôsledku nižšej inflácie a miery nezamestnanosti. Podľa októbrovej správy EK mal hospodársky rast eurozóny tento rok dosiahnuť dve percentá a v roku 2006 sa mala ekonomika posilniť o 2,2 percenta.
Ekonomika celej 25-člennej Európskej únie podľa odhadov komisie vzrastie tento rok o dve a v roku 2006 o 2,3 percenta. To je síce menej ako očakávaná expanzia americkej ekonomiky na úrovni 3,6 percenta na tento rok a tri percentá na rok 2006, avšak viac ako odhadovaný hospodársky rast Japonska na úrovni 1,1, respektíve 1,7 percenta.
Európska komisia založila svoju správu na nasledujúcich očakávaniach: ceny ropy by mali v druhom a treťom kvartáli tohto roka vystúpiť najviac na 52,5 dolára a ku koncu roka 2006 by mali klesnúť na 46,5 dolára za barel. Komisia ďalej predpokladá, že euro bude stáť tento rok v priemere 1,31 dolára a v nasledujúcom roku 1,32 dolára. Permanentne vysoká miera nezamestnanosti v eurozóne bude podľa odhadov komisie stagnovať na úrovni 8,8 percenta, no v budúcom roku by mala mierne klesnúť, a to na 8,5 percenta.

Problémom Slovenska ostane nezamestnanosť
Slovensko čaká v najbližších rokoch silný ekonomický rast okolo päť percent HDP (najviac z krajín V4), prudký pokles inflácie, ale len pomalé znižovanie nezamestnanosti. Vlani dosiahol ekonomický rast SR podľa odhadov 5,5 percenta, na tento rok predpovedá EK rast 4,9 a na budúci 5,2 percenta HDP. Rast bude takmer výlučne ťahať silný domáci dopyt, len pomaly však bude klesať nezamestnanosť a rásť zamestnanosť. Počet nezamestnaných, ktorý vlani podľa EK dosiahol 18 percent, by mal tento rok klesnúť na 17,6 a na budúci rok na 16,8 percenta. Miera zamestnanosti sa tento rok zvýši o 0,6 a na budúci rok o 0,9 percenta. EK počíta s výraznejším poklesom inflácie, tento rok očakáva EK infláciu 3,7 a na budúci už len 2,9 percenta. Čo sa týka deficitu, ten v rokoch 2005 a 2006 očakáva komisia okolo alebo tesne pod hranicou štyroch percent HDP, pričom sú v tom už započítané aj náklady na dôchodkovú reformu, ktoré tento rok zvyšujú deficit o 0,5 a na budúci o jedno percento HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 12:56