StoryEditor

Microsoft žaluje firmy v USA

19.07.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Americký softvérový gigant Microsoft podal 26 žalôb na federálnych súdoch v siedmich štátoch proti americkým spoločnostiam, ktoré obviňuje z predaja nelegálnych kópií jeho softvéru.
Týmto krokom chce odradiť ostatné spoločnosti a zákazníkov od softvérového pirátstva a zároveň zvýšiť predaj svojich kľúčových produktov -- operačného systému Windows a balíka programov Office. Trh týchto produktov, s obratom rádovo v miliardách dolárov, totiž začína byť nasýtený. "Znepokojuje nás to, keďže softvérové pirátstvo má vážny vplyv na naše podnikanie: ľudia neplatia za výskum a vývoj, ale využívajú ich výsledky," vyhlásila právna zástupkyňa Microsoftu Mary Jo Schradeová.
Microsoft zaznamenal v tomto roku veľký úspech v boji proti pirátstvu, keď Čína súhlasila, že proti takýmto praktikám razantne zakročí. Spoločnosť navyše začala vo veľkom predávať nový program Windows Genuine Advantage, ktorý dokáže zistiť, či jej klienti používajú legálne kópie systému Windows. Microsoft dlhodobo vyjadruje znepokojenie zo softvérového pirátstva v krajinách ako Čína, Rusko či India. Podľa Schradeovej však prišiel čas zamerať sa aj na domáci trh.
Microsoft v druhom finančnom štvrťroku (do 31. decembra 2005) utŕžil 11,84 miliardy dolárov, v prepočte zhruba 365 miliárd korún a vykázal medziročný vzostup čistého zisku o päť percent na 3,65 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 12:44