StoryEditor

Aerolínie LOT uprednostnili Boeingy

09.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Dozorná rada poľských aerolínií LOT uprednostnila ponuku americkej spoločnosti Boeing pred ponukou európskeho konkurenta Airbus na prenájom lietadiel. LOT si v rámci modernizácie svojej flotily prenajme osem lietadiel Boeing typu 787. Informáciu potvrdil hovorca spoločnosti s tým, že LOT požiadala aj o opciu na lízing ďalších strojov Boeing. Priemyselné kruhy odhadujú hodnotu tendra na lízing lietadiel najmenej na 500 miliónov eur, čo je v prepočte vyše 19 miliárd Sk.
Dlho očakávané rozhodnutie o výbere dodávateľa lietadiel pre LOT sa zmenilo na politickú záležitosť, pričom európski i americkí lídri lobovali v prospech svojich výrobcov. Nové stroje nahradia lietadlá typu Boeing 767 používané hlavne na transatlantických linkách.
Poľsko sa minulý rok pred vstupom do EÚ stalo terčom obvinení z nelojálnosti a nevďačnosti zo strany niektorých členov únie kvôli tomu, že sa rozhodlo pri modernizácii svojich vzdušných síl pre americké stíhačky F-16.
Aerolínie LOT, ako aj poľská vláda uviedli, že rozhodnutie o nájme lietadiel sa bude opierať o čisto ekonomické argumenty. Airbus s tým však nesúhlasí, v poľských médiách spustil rozsiahlu propagačnú kampaň a tvrdí, že LOT je prestížny predajný cieľ, pretože okrem strojov premávajúcich na regionálnych linkách využíva len lietadlá Boeing.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 19:25