StoryEditor

Brusel víta predaj elektrární Enelu

09.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Komisár Európskej únie pre energetiku Andris Piebalgs vníma predaj 66 percent akcií Slovenských elektrární talianskej spoločnosti Enel pozitívne. "Je prirodzené, že európske spoločnosti môžu fungovať v rozličných oblastiach. Považujem za pozitívum, že spoločnosť Enel expanduje," vyhlásil Piebalgs v stanovisku k akvizícii elektrární talianskym investorom.
Enel by mal vstúpiť do Slovenských elektrární ako 66-percentný akcionár do konca apríla tohto roku. Celá transakcia vstupu talianskeho investora sa mala pôvodne ukončiť 1. januára 2006. Dôvodom oddialenia vstupu bola okrem iného aj neexistencia zákona o Národnom jadrovom fonde a potreba doriešiť vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení do spoločnosti GovCo a vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.
Talianska spoločnosť podpísala vlani vo februári zmluvu o akvizícii 66 percent akcií elektrární za 840 miliónov eur, čo je približne 31,5 miliardy korún. Enel po podpise transakčných dokumentov zaplatil fondu 20 percent z celkovej sumy, zvyšok zaplatí po ukončení transakcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:40