StoryEditor

Unipetrol prehral spor s Agrofertom

27.03.2006, 00:00

Česká petrochemická skupina Unipetrol neuspela v súdnom spore so spoločnosťou Agrofert o neplatnosť zmlúv, v ktorých sa Unipetrol zaviazal predať Agrofertu podiely vo svojich dcérskych spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem. Deza, dcérska spoločnosť Agrofertu, by tak mala získať od Unipetrolu 50 percent akcií spoločnosti Agrobohemie a 29-percentný podiel v spoločnosti Aliachem.
Unipetrol uzavrel v rokoch 2000 až 2001 zmluvy o budúcich zmluvách so spoločnosťou Deza o predaji predmetných podielov. Poľský ropný koncern PKN Orlen, ktorý minulý rok získal od českej vlády 63-percentný podiel v Unipetrole, však odmietol predať tieto a ďalšie podiely, na predaji ktorých sa predtým Unipetrol s Agrofertom dohodli. "Ostravský súd dal za pravdu spoločnosti Deza a odmietol žalobu Unipetrolu," vyhlásil Agrofert. Predstavitelia Unipetrolu zatiaľ jeho slová nekomentovali.
Agrofert mal na základe dohôd získať stopercentný podiel v chemičke Kaučuk Kralupy, 60 percent akcií pardubickej rafinérie Paramo, 50-percentný podiel vo firme Agrobohemie, 40-percentný podiel v Chemopetrole a 38,79 percenta akcií Aliachemu. Dohodnutá kúpna cena za všetky tieto podiely predstavovala 103 milióna eur, pričom PKN Orlen aktíva ohodnocuje až na 350 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 16:26