StoryEditor

Nemeckí manažéri musia zverejniť platy

04.07.2005, 00:00
Dolná snemovňa nemeckého parlamentu na poslednom zasadnutí pred letnou prestávkou schválil návrh zákona o zverejňovaní platov manažérov. Na základe tohto zákona musia členovia predstavenstiev akciových spoločností zverejniť presnú výšku svojho ročného príjmu.

Dolná snemovňa nemeckého parlamentu na poslednom zasadnutí pred letnou prestávkou schválila návrh zákona o zverejňovaní platov manažérov. Na základe tohto zákona musia členovia predstavenstiev akciových spoločností zverejniť presnú výšku svojho ročného príjmu. Podľa denníka Die Welt nariadenie sa týka približne tisícky spoločností. Zákon je dôsledkom odporu viacerých koncernov, napríklad, BMW, DaimlerChrysler či Porsche, voči dobrovoľnému zverejneniu príjmov vedenia. Zákon ešte musí schváliť horná snemovňa v tomto týždni.
Návrh zákona podporili koaličné strany, ako aj opozičná Kresťanskodemokratická únia (CDU). Proti zákonu hlasovala iba Slobodná demokratická strana (FDP). Keďže s väčšinovou podporou sa počíta aj v krajinských parlamentoch, zákon môže už čoskoro vstúpiť do platnosti. Ako informuje Handelsblatt, na druhej strane však potrvá minimálne 1,5 roka, kým sa naplno prejaví účinok zákona. Vyčíslenie výšky platov členov vedenia totiž bude povinné až vo výročných správach za rok 2006, ktoré sa zverejňujú až na jar v roku 2007.
Firmy budú musieť podrobne vyčísliť plat každého jedného člena predstavenstva, vrátane bonusov a pohyblivej sumy, závislej od výsledkov spoločnosti. Okrem toho sa vo výročnej správe musí objaviť výška odstupného v prípade odchodu toho-ktorého šéfa. Výnimky budú možné iba vtedy, ak to trojštvrtinovou väčšinou schváli valné zhromaždenie akcionárov.
V prípade porušenia tejto zákonom nariadenej transparentnosti hrozia firmám pokuty až do výšky 50-tisíc eur za každého člena predstavenstva. Spomedzi 30 komponentov frankfurtského indexu Dax doteraz dobrovoľne zverejňovalo príjmy svojich šéfov iba 20 spoločností. Okrem už spomínaných automobiliek sa uvádzaniu týchto údajov bránil aj chemický koncern BASF či zaisťovňa Munich Re. Šéf predstavenstva automobilky Porsche Wendelin Wiedeking zas vyjadril presvedčenie, že povinnosť zverejňovať platy je protiústavné, keďže porušuje základné právo každého občana, ktoré mu garantuje možnosť zverejniť iba tie informácie, ktoré on sám uzná za vhodné.
Nemecké združenie vlastníkov cenných papierov (DSW) privítalo tento zákon, kritizuje však paragraf, ktorý akcionárom umožní oslobodiť členov predstavenstva od povinnosti zverejniť svoje platy. V prípade spoločností s veľkými akcionármi to môže viesť k vytvoreniu akejsi dvojtriednej spoločnosti, kde na jednej strane budú stáť veľkí, ktorí svoje platy poznajú, a na druhej strane budú malí súkromní akcionári.
Príjmy špičkových nemeckých manažérov vlani opäť vzrástli. Kým šéfovia 30 najväčších nemeckých spoločností v roku 2003 zarobili v priemere 1,99 milióna eur na osobu, vlani už získali 2,36 milióna eur, takže príjmy medziročne stúpli o 18,5 percenta v porovnaní s nárastom o 18,7 percenta za predchádzajúci rok.

Príjmy manažérov komponentov Dax v roku 2004

(vybrané spoločnosti)

Spoločnosť

Šéf predstavenstva

Celkový príjem (v mil. eur)

Deutsche Bank Josef Ackermann

10,08

Siemens Heinrich von Pierer

4,64

RWE Harry Roels

4,02

E.ON Wulf Bernotat

3,13

Allianz Michael Diekmann

3,10

Metro Joachim Körber

3,06

Volkswagen Bernd Pischetsrieder

2,63

Deutsche Telekom Kai-Uwe Ricke

2,56

Continental Manfred Wennemer

1,75

MAN Rudolf Rupprecht

1,35

Lufthansa Wolfgang Mayrhuber

1,27

Commerzbank Klaus-Peter Müller

1,02

Zdroj: Financial Times Deutschland

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 05:13