StoryEditor

Pri Nitre bude mať závod zrejme LG

Nitra získa významnú investíciu, ktorá prinesie takmer štyritisíc pracovných miest. Výstavbu nového závodu bude zabezpečovať stavebná firma Takenaka. Meno zahraničného investora zatiaľ všetky inštitúcie taja.

Zahraničný investor, ktorý plánuje v Nitre postaviť montážny závod na LCD televízory za 1,8 miliardy korún, by mohol byť kórejský LG Electronics. Túto informáciu včera redakcii HN potvrdili tri rôzne zdroje, z ktorých jeden bol blízky konkurenčnému výrobcovi elektroniky.
Oficiálne informácie zatiaľ chýbajú. Závod má stavať kórejská firma Takenaka. Konateľ jej európskej pobočky Vladimír Lazur odmietol poskytnúť akékoľvek informácie. Podobný postoj zaujal aj nitriansky primátor Ferdinand Vítek, podľa ktorého by bolo nekorektné čokoľvek zverejňovať bez súhlasu investora.

Zatiaľ bez zmluvy
Primátor Vítek tvrdí, že investor ešte s radnicou neuzavrel žiadnu záväznú zmluvu. Podľa informácií, ktoré Takaneka poskytla na účely posudzovania vplyvov pripravovanej stavby na životné prostredie, by mal nový závod vyrobiť až päť miliónov LCD televízorov ročne. Investícia má vytvoriť pracovné miesta pre 3 800 zamestnancov.
Zámer postaviť na Slovensku nový závod na LCD televízory už pred niekoľkými týždňami avizovala taiwanská firma TECO Electric. Tá už v súčasnosti spolupracuje s oravským výrobcom televízorov OVP Orava. Generálny riaditeľ fabriky Jozef Sitek včera pre HN potvrdil, že naozaj pripravujú spoločný podnik s taiwanským partnerom, avšak jeho budúca lokalizácia zatiaľ nie je dohodnutá. Akúkoľvek spojitosť s pripravovaným závodom v nitrianskom priemyselnom parku vylúčil.

Ďalší kandidáti
Ďalším kandidátom, ktorý by mohol stáť za utajovanou investíciou, je japonský koncern Matsushita Electric Industrial. Najväčší svetový producent spotrebnej elektroniky na Slovensku pôsobí prostredníctvom firmy Panasonic AVC Networks, ktorá v Krompachoch vyrába video a DVD rekordéry.
Výrobný závod dcérskej spoločnosti Matsushita Denshi v Trstenej developersky zastupovala práve skupina Takenaka, ktorej meno figuruje aj pri utajovanej investícii v Nitre. V neprospech Matsushity však hovoria správy znútra koncernu o možnom zatváraní až polovice fabrík mimo Japonska.

Ostatní nás obišli
Ďalšou japonskou firmou, ktorá plánuje expandovať na európskom trhu s LCD televízormi, je Sharp Corporation. Vedenie skupiny ešte v apríli oznámilo, že chce preinvestovať v regióne strednej Európy 44 miliónov eur. Sharp však oznámil, že ide do poľského mesta Toruň.
Z hry o nový závod na televízory s obrazovkou z tekutých kryštálov (LCD) už definitívne vypadla spoločnosť IPS Alpha Technology, ktorá je spoločným podnikom koncernov Hitachi, Panasonic a Toshiba. Firma pred niekoľkými dňami oznámila, že nová továreň za 2,35 miliardy českých korún má stáť v priemyselnej zóne Triangl v Ústeckom kraji.
Rozsiahle rozvojové zámery v oblasti produkcie LCD obrazoviek avizovali aj Samsung Electronics a japonská skupina Sony. Ich expanzia mimo Galanty a Trnavy, kde už niekoľko rokov pôsobia ich dcérske spoločnosti, je však málo pravdepodobná.


Trh s LCD televízormi zaznamenal priam astronomický nárast. Len v prvom štvrťroku zaregistroval tento segment spotrebnej elektroniky 135-percentný medziročný nárast. Vyplýva to z údajov agentúry DisplaySearch. Podľa denníka Wall Street Journal Europe sa v Japonsku, Hongkongu a Singapure predalo vlani po prvýkrát viac plochých ako klasických televízorov. Podobný trend analytici očakávajú už v tomto roku aj vo väčšine európskych štátov.

Rozdelenie LCD trhu
1. LG Philips LCD 13,90%
2. Sharp 13,10%
3. Samsung 12,50%
Zdroj: DisplaySearch. 1. štvrťrok 2006

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 07:12