StoryEditor

Alternatívni operátori fúzujú do jednej firmy

28.02.2006, 23:00

Spoločnosť GTS Nextra bude najväčším alternatívnym telekomunikačným operátorom na Slovensku. Tento rok plánuje obrat tri štvrte miliardy korún. Nová jednotka na trhu vznikne zlúčením piatich firiem: GTS Slovakia a štyroch spoločností, ktoré firma kúpila na prelome rokov -- Nextry, Telenoru Networks, Aliatelu Slovensko a Quadie DCT.
K právnemu zlúčeniu týchto firiem by malo dôjsť v júni tohto roku, jednotné produktové portfólio by však mali poskytovať už od apríla, informoval generálny riaditeľ GTS Nextra Branislav Brezovič.
"GTS Nextra by mala ovládnuť štvrtinu alternatívneho telekomunikačného trhu na Slovensku. Z pohľadu celého trhu, ktorému dominujú tri najväčšie telekomunikačné spoločnosti -- Orange, Slovak Telecom a T-Mobile -- by však jej podiel nemal presiahnuť 1,5 percenta," vyhlásil Brezovič. Pomerne nízky podiel na celom telekomunikačnom trhu vyplýva z toho, že všetci alternatívni operátori na Slovensku spolu ovládajú len šesť percent trhu.
Nová spoločnosť by mala poskytovať kompletné portfólio telekomunikačných služieb od internetu cez dáta až po hlasové produkty veľkým, stredným a malým podnikom, ako aj domácnostiam. Medzi klientmi by mali byť aj telekomunikačné spoločnosti. Preto bude nevyhnutné zjednotenie produktov. "Napríklad, GTS Slovakia aj Nextra ponúkali koncovým užívateľom internetové služby na báze ADSL. Ich zlúčenie sa uskutoční tak, že klient dostane ten istý produkt za nižšiu cenu, alebo za rovnaké peniaze bude môcť preniesť viac dát," vyhlásil produktový riaditeľ Juraj Ďurov.
GTS Nextra nevylučuje do budúcna ani záujem o licenciu tretieho mobilného operátora. Tender na jej udelenie by mal v prvom polroku 2006 vypísať telekomunikačný úrad.
"Trh je pomerne nasýtený, dôležité budú podmienky tendra. V každom prípade si ich vyzdvihneme," povedal Brezovič. Dôležitá je podľa neho možnosť využiť siete súčasných operátorov, ako aj prenositeľnosť telefónneho čísla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 10:22