StoryEditor

Gazprom hrozí obmedzením dodávok

Ruský plynárenský monopol Gazprom upozornil, že kvôli sporu o ceny plynu s Ukrajinou sa možno od budúceho mesiaca znížia dodávky plynu do Európskej únie. Napísali to včera britské noviny Financial Times.

Ruský plynárenský monopol Gazprom upozornil, že pre spor o ceny plynu s Ukrajinou sa možno od budúceho mesiaca znížia dodávky plynu do Európskej únie. Napísali to včera britské noviny Financial Times.
Gazprom chce, aby s ním Ukrajina od 1. januára 2006 uzatvorila novú dohodu o trhových cenách za odber plynu, ktorý za posledný rok prudko zdražel. Ukrajina však trvá na tom, aby sa Rusko držalo dohody, ktorú uzatvorilo pred tromi rokmi. Bývalej sovietskej republike zabezpečuje lacný plyn výmenou za výhodné tranzitné poplatky na prepravu ruského plynu do Európy.
Gazprom chce podľa Financial Times dohodu s Ukrajinou revidovať a je pripravený v plynovode cez Ukrajinu znížiť dodávky o ukrajinský podiel. Šéf exportnej divízie Gazpromu Alexander Medvedev britským novinám povedal, že ak by si Ukrajina odčerpala z tohto plynu pre seba, išlo by o krádež. Podľa spravodajského portálu corespondent.net ukrajinský prezident Viktor Juščenko vyhlásil, že tranzit plynu krajina zabezpečí.
"Za prípadné obmedzenie dodávok bude plne zodpovedná Ukrajina," dodal Medvedev. Gazprom dodáva do EÚ plynovodmi cez východnú a strednú Európu štvrtinu jej spotreby zemného plynu. Európska únia uviedla, že rusko-ukrajinský spor jej zásobovanie plynom neohrozuje.
Podobné stanovisko má aj Slovenský plynárenský priemysel. Podľa jeho hovorkyne Dany Kršákovej dodávateľské zmluvy dosiaľ neboli porušené ani spochybnené. "Necítime, že by naše dodávky plynu boli ohrozené," konštatovala.
Pôvod sporu treba hľadať na najvyšších miestach. Ruský prezident Vladimir Putin pred niekoľkými dňami kritizoval Ukrajinu za to, že odmieta prijať nové podmienky na dodávky zemného plynu z Ruska. Moskva podľa Putina nemieni dotovať ukrajinskú ekonomiku lacným plynom.
Ukrajina predtým odmietla ruský návrh viac ako strojnásobiť cenu za tisíc kubických metrov plynu zo súčasných 50 na 160 dolárov. Gazprom predpokladá, že kvôli rastu cien ropy sa budúci rok dostanú ceny plynu v Európe nad 200 dolárov. Rusko vyvezie ročne cez Ukrajinu do Európy asi 120 miliárd kubíkov, ktoré okrem Slovenska idú napríklad aj do Česka, Poľska, Maďarska, Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie.
Rusko a Ukrajina viedli spor o cenu plynu už v 90. rokoch. Problémy s cenami malo aj Bielorusko, cez ktoré ide tiež významný tranzit plynu do Európy. Gazprom to prinútilo urýchliť výstavbu plynovodu pod Baltským morom priamo do Nemecka. Minulý týždeň Gazprom za účasti nemeckých firiem oficiálne začal prvú etapu výstavby tohto plynovodu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:17