StoryEditor

Za fabrikami idú skladníci

10.05.2007, 00:00
Okolie Nového Mesta nad Váhom sa stáva novým magnetom pre firmy podnikajúce v logistike, skladovaní a distribúcii. Dokazuje to aj najnovšia iniciatíva spoločnosti Lifestyle Logistik, ktorá na Považí pripravuje výstavbu veľkého logistického centra za 600 miliónov korún.

Okolie Nového Mesta nad Váhom sa stáva novým magnetom pre firmy podnikajúce v logistike, skladovaní a distribúcii. Dokazuje to aj najnovšia iniciatíva spoločnosti Lifestyle Logistik, ktorá na Považí pripravuje výstavbu veľkého logistického centra za 600 miliónov korún.
Za projektom stoja rakúske realitné firmy Eyemaxx International Holding & Consulting a Lifestyle Realbesitz, ktoré získali atraktívne pozemky pri diaľnici D1 pri obci Rakoľuby. Prevádzka, s ktorej výstavbou sa má začať už na jeseň tohto roku, vytvorí pracovné miesta pre 300 ľudí.
Rakúski investori plánujú jednotlivé distribučné haly po dokončení prenajímať externým firmám. Centrum sa má zameriavať najmä na skladovanie spotrebného tovaru -- predovšetkým textilných, odevných, obuvníckych výrobkov a rôznych doplnkov.

Prídu aj Američania
Považie sa zapáčilo aj americkej skupine ProLogis, ktorá je najväčším prevádzkovateľom a developerom logistických parkov na svete. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánuje pri dedinke Rakoľuby postaviť logistickú základňu za 750 miliónov korún a vytvoriť 400 nových pracovných miest.
Američania začiatkom roka získali polovičný podiel v spoločnom podniku s firmou Parkridge, ktorý sa má koncentrovať práve na realitné projekty v strednej Európe. Skupina tak získala kontrolu nad nehnuteľnosťami s rozlohou 900-tisíc štvorcových metrov, z ktorých časť je aj na Slovensku. Samotný Parkridge sa podieľal aj na výstavbe obrovského logistického centra pri Senci.

Považie láka
Väčšina developerov logistických centier sa doteraz sústreďovala najmä na projekty pri Bratislave, Senci a Trnave. Ich pozornosť sa však čoraz viac presúva na Považie. V regióne je ešte množstvo atraktívnych pozemkov s napojením na diaľnicu a investorom do kariet hrá aj výhodná poloha v srdci stredoeurópskeho priestoru.
Obzvlášť zaujímavé je Nové Mesto nad Váhom a jeho okolie, kde sa usadilo množstvo veľkých výrobných prevádzok so zahraničným kapitálom.
Iba niekoľko stoviek metrov od pripravovanej logistickej centrály Lifestyle Logistik už pôsobí nemecký výrobca autosvietidiel Hella Slovakia Front-Lighting. V susednej obci Beckov má centrálny distribučný sklad prevádzkovateľ hypermarketov Tesco Stores. Tradične silná priemyselná základňa je aj v samotnom Novom Meste. Pôsobia tam napríklad producent elektromotorov Emerson Electric Slovakia, dcérska spoločnosť amerického výrobcu autosúčiastok TRW Automotive Holdings či rakúska Magna Slovteca.

Skladov pribudne
Podľa údajov poradenskej spoločnosti Colliers International by počet logistických a priemyselných parkov na Slovensku mal naďalej pribúdať. Momentálne je u nás k dispozícii viac ako 410-tisíc štvorcových metrov skladov a priemyselných priestorov triedy A -- teda hál, ktoré spĺňajú najprísnejšie kritériá kvality. Väčšina z nich je koncentrovaná v bratislavskom a trnavskom regióne. Po dokončení všetkých ohlásených a rozpracovaných projektov vzrastie celková plocha takýchto priestorov na viac ako 756-tisíc štvorcových metrov.

Projekty
Okolie Bratislavy
* Logistická zóna Senec
* DNV Logistics Park
* Westpoint D2 Distribution Park
* HB Reavis Group

Okolie Trnavy
* Trnava Logistics Park
* Top Development
* Papo
* HB Reavis Group

Považie
* Tesco Stores Beckov
* Lidl Nemšová
* Kaufland Ilava
* Lifestyle Logistik Rakoľuby
* ProLogis Rakoľuby

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:52