StoryEditor

Železnice preplatia zákazku

23.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko zaplatí za dodanie deviatich samoobslužných premiestniteľných zariadení na skladovanie a čerpanie nafty do rušňov 60 miliónov korún, o dvadsať miliónov viac, ako predpokladal manažment.
Zákazku totiž získala popradská firma Carlex Slovakia, ktorá podala jedinú ponuku pri rokovacom konaní bez zverejnenia. Zvolenie tejto metódy obstarávateľ zdôvodnil tým, že nebola predložená žiadna ponuka alebo vyhovujúca ponuka ako odpoveď na užšiu obchodnú súťaž.
Podľa zmluvy, ktorú železnice a dodávateľ uzavreli 18. júna, podiel subdodávok pri jej realizácii má predstavovať 48 miliónov korún, čo je 80 percent hodnoty kontraktu. Pôjde o dodanie čerpacích staníc.
Železničná spoločnosť Slovensko je akciovou spoločnosťou s výhradnou majetkovou účasťou štátu zastúpeného ministerstvom dopravy. V prvom polroku vykázala čistý zisk 47,6 milióna korún, hoci pôvodne plánovala 5,7-miliónovú stratu. Spoločnosť sa tak dostala prvýkrát od svojho vzniku do plusových čísel. Súviselo to najmä s nižším čerpaním plánovaných nákladov a so ziskom z finančných operácií, ktoré kompenzovali stratu v tržbách z prepravy cestujúcich.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 13:42