StoryEditor

Rusko môže byť mekkou našich firiem

01.10.2007, 00:00

Slovenské firmy smerujú na Východ. Ich podnikateľské príležitosti v ruskom Pretrohrade má zabezpečiť aj novopodpísaná dohoda o spolupráci medzi Slovenskom a ruskou metropolou. Rusi sa o naše firmy zaujímajú najmä kvôli dostavbe diaľnice spájajúcej Moskvu a Kyjev. Budovať ruskú infraštruktúru má záujem čoraz viac našich spoločností. Podnikateľské základy sa však v najväčšej krajine sveta stavajú naďalej ťažko.
V porovnaní s inými svetovými trhmi ponúka ten ruský možnosti investovania najmä v stavebníctve. "V súčasnosti Rusko zaznamenáva veľký stavebný boom. Početnejšie sú projekty ako napríklad v Novosibirsku, kam sa má preinvestovať takmer 9 miliárd dolárov," tvrdí Juraj Zábojník, člen výkonného manažmentu spoločnosti Geoconsult Bratislava.
Financie sú
Práve táto spoločnosť ako prvá využila petrohradskú príležitosť podieľať sa na projektovaní infraštruktúry v Rusku. Hoci snahou federácie je prilákať zahraničných investorov aj zjednodušenou byrokraciou, podľa Zábojníka sú začiatočné procesy v porovnaní s inými trhmi stále zložité. "Našou snahou je vytvoriť v tejto oblasti dcérsku spoločnosť, uvažovali sme už aj o možnosti fúzie. Dôležitým pri postupnom príchode na ruský trh je nájsť obchodných partnerov. Rusko totiž financie má," vysvetľuje Zábojník.
To potvrdzuje aj Alexander Randin, zástupca Obchodnej a priemyselnej komory Ruska. "Najvýhodnejšie je založiť firmu s domácou ruskou spoločnosťou, pričom dôležité je orientovať sa pri podnikaní na privilegované ekonomické zóny, kde platí liberálnejší režim s poskytnutými výhodami štátu." Medzi takéto lokality má patriť aj Petrohrad. Minulý rok zaznamenalo Slovensko 47-percentný nárast obchodnej bilancie práve v spolupráci s Petrohradom. Náš export do tejto metropoly 14-násobne prevýšil petrohradský dovoz, pričom v Rusku sme preinvestovali takmer 800 miliónov korún.

Investičné oblasti
Možnosti investovania do jednotlivých oblastí ruského priemyslu sú rozsiahle ako samotné Rusko. "Spolupráca sa ponúka aj v oblasti energetiky, informačných technológií či potravinárskej produkcie," objasňuje Peter Hajaš, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Ide skôr o nové oblasti ruského priemyslu, ktoré sú oproti tradičným na štartovacej čiare.
Z pôvodnej výroby má Slovensko značné zastúpenie najmä v tlačiarenskom a automobilovom priemysle. "Všetci výrobcovia smerujú na východ. 'Go to east' je stále populárna veta. V Rusku chceme využiť najmä naše know-how ruského trhu," tvrdí Dušan Koblišek, hovorca spoločnosti Matador. Dodáva, že manažéri západných krajín sa na ruskom trhu pohybujú ťažko. "Keď tam zakladáte spoločný podnik, rokuje sa na tých najvyšších úrovniach. V takom prípade záleží aj na tom, aké sú medzištátne vzťahy. Druhá vec je tá, že treba vedieť komunikovať s ruskými manažérmi. Rusko už nie je eldorádo. Hoci sa ruská manažérska elita od roku 1995 zmenila a dnes sú tam mladí ľudia s perfektným vzdelaním, stále tam biznismeni zo Západu prichádzajú diktovať podmienky, a nie rokovať z pozície seberovných partnerov. S takým prístupom tam uspejú len zriedka, ak vôbec," hodnotí ruský trh Koblišek.

Tlačia aj tlačiarne
Spolupráca so Slovenskom vychádza z dobrých vzťahov. Nahráva tomu aj pôsobenie slovenských podnikov na ruskom území. Tvrdo sa bojuje o tlačiarenský trh, slovenské podniky nie sú pritom mimo hry. "Dobre nás tu poznajú. Začínali sme v roku 1997 a boli sme jednou z mála polygrafických firiem, ktorým finančná kríza nespôsobila v roku 1998 straty," spomína Jana Procházková, vedúca obchodnej skupiny martinskej Neografie. Export knižnej produkcie tejto firmy pritom tvorí až 90 percent a dve pätiny sú umiestnené práve na ruský trh.
Svoje pôsobenie môže hodnotiť aj naša spoločnosť Grafobal Group, ktorá sa podieľa na slovenskom exporte polygrafických výrobkov a v Rusku podniká v oblasti obalovej techniky. "V Rusku máme svojich serióznych partnerov," dodáva Procházková. Upozorňuje však, že voči tomuto trhu sú u nás často predsudky.
Problémom podnikania v Rusku sú platby za tovar. "Niektoré knižné zákazky sa snažíme poistiť, pri iných však vyžadujeme predplatbu, čo sa často musí robiť prostredníctvom tretej firmy," vysvetľuje Procházková. Konkurencia z Talianska, Litvy a Maďarska totiž ponúka Rusom oveľa výhodnejšie platobné podmienky.

* Najväčsí exportéri do Ruska
- Grafobal Skalica
- Burda S.G.
- CSM Tisovec
- Matador
- Slovakofarma

* Najväčší importéri na Slovensko
- Slovenský plynárenský priemysel
- Slovnaft
- Steel Košice
- Slovenské elektrárne
- Slovalco
Zdroj: Sario

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:55