StoryEditor

AVC Čadca sa črtá zákazka pre Volvo

01.06.2004, 00:00
AVC Čadca má rozpracovanú niekoľkomiliónovú zákazku pre Volvo. Nábeh výroby firma predpokladá v budúcom roku.

Minulotýždňové valné zhromaždenie akcionárov AVC Čadca hodnotilo hospodárske výsledky podniku. Podľa člena dozornej rady Mariána Franeka dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel vlani dosiahol tržby 660 miliónov korún, naďalej však vykazuje stratu. Jej výšku neuviedol. V roku 2002 spoločnosť evidovala stratu 101,4 milióna korún. Ako ďalej povedal Franek, minuloročný hospodársky výsledok je vzhľadom na výpadok zákaziek v zahraničí dobrý. Niektoré z nich sa totiž firme nepodarilo naplniť v požadovaných termínoch.
AVC exportuje 95 percent produkcie do štátov západnej Európy, USA a Indie. "Po predchádzajúcich rokoch ožíva americký trh, kam by sme radi zvýšili dodávky oproti vlaňajšku asi o 20 percent. Máme rozpracovanú niekoľkomiliónovú zákazku pre Volvo. Nábeh výroby predpokladáme v budúcom roku," hovorí Franek. Hlavnými odberateľmi čadčianskeho podniku sú Tatra Kopřivnice, PSA Group, Renault, TMA, ZFI a ZF.
Podnik v minulom roku zredukoval stav zamestnanosti zo 650 na súčasných 600 pracovníkov. Stabilizáciu AVC by mohli zabezpečiť zahraniční investori. Jeden záujemca podľa Franeka pochádza z USA, vo svojom portfóliu už má viaceré podobné podniky ako AVC, pričom sa špecializuje na opracúvanie rotačných súčiastok. Ďalší potenciálny investor je zo Švajčiarska. Franek tvrdí, že má záujem o dlhodobú investíciu.
Minulý rok AVC preinvestovalo 50 miliónov korún, v tomto roku by to malo byť ďalších 70 miliónov. Investície pôjdu predovšetkým do aktivít súvisiacich s delimitáciou výroby v nemeckej firme Bosch a s produkciou pre americko-japonský podnik TMA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 15:26