StoryEditor

Nové balenie zvýšilo trvanlivosť mlieka

06.01.2003, 23:00

Investície do novej baliacej linky a do modernizácie ďalších výrobných zariadení plánuje v tomto roku spoločnosť Levické mliekarne, a. s., Levice, ktorá za uplynulých dvanásť mesiacov spracovala približne 40 mil. litrov mlieka. Významnou investíciou, ktorá prispeje k zvýšeniu kvality produkcie, bude najmä plánovaný nákup zariadenia na výrobu tzv. ľadovej vody. Táto ekologická technológia nahradí doteraz používané chladenie na báze čpavku.
Objem výroby Levických mliekarní dosiahol ku koncu kalendárneho roka 2002 približne 600 mil. Sk. Za jedenásť mesiacov spoločnosť dosiahla hrubý zisk 12,4 mil. Sk. Tento rok vedenie spoločnosti plánuje nakúpiť a spracovať minimálne rovnaké množstvo mlieka ako vlani. Na prelome 3. a 4. štvrťroku 2002 Levické mliekarne spustili testovaciu prevádzku balenia konzumného mlieka do ekologického materiálu švédskej firmy EcoLean. Zaviedli tiež dôležité inovácie v oblasti obalového dizajnu a novú grafickú líniu obalov mlieka a mliečnych výrobkov.

INVESTÍCIE CEZ SAPARD

Manažment firmy predložil projekt nákupu novej baliacej linky v rámci programu SAPARD. V prípade splnenia kritérií tak môže byť spoločnosti preplatených z tohto európskeho fondu 50 % oprávnených nákladov na túto investíciu. Podpora zo zdrojov EÚ smeruje najmä na zvýšenie konkurencieschopnosti existujúcich potravinárskych výrobcov, ktorí však musia spĺňať presne stanovené ekonomické kritériá. Nákup, resp. modernizácia technologických zariadení by zároveň mali prispieť k zvýšeniu produktivity práce, ako aj hygienických a environmentálnych štandardov, ktoré podniky musia spĺňať po vstupe Slovenska do EÚ. V programe SAPARD sa konkrétne mliekarenského priemyslu týka opatrenie 1.2, ktoré je zamerané na zlepšenie spracovania a predajnosti poľnohospodárskych produktov.

VYŠŠIA TRVANLIVOSŤ

Levické mliekarne zmenou spôsobu balenia zároveň zvýšili trvanlivosť konzumného mlieka z pôvodných piatich na sedem dní. Návratnosť investície do baliacej linky predstavuje približne tri roky. Mlieko v novom balení distribuujú predovšetkým obchodné reťazce Jednota Levice a Nitra Zdroj.
Levické mliekarne vznikli v roku 1992 transformáciou bývalého štátneho podniku Milex. V súčasnosti patria do skupiny United Industries, a. s., Bratislava, a zamestnávajú približne 180 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:22