StoryEditor

Priemyselný park malých podnikateľov

21.10.2003, 00:00
Zväz priemyselníkov Vicenzy predstavil cez víkend v Šamoríne projekt priemyselného parku malých a stredných podnikateľov z Talianska. Na prvej fáze výstavby participuje 14 talianskych spoločností, ktoré chcú do projektu investovať počiatočných 13 miliónov eur.

Zväz priemyselníkov Vicenzy predstavil cez víkend v Šamoríne projekt priemyselného parku malých a stredných podnikateľov z Talianska. Park s celkovou rozlohou 380-tisíc štvorcových metrov sa bude nachádzať v katastri mesta a po začatí výroby vytvorí približne päťsto pracovných miest.
Na prvej fáze výstavby participuje 14 talianskych spoločností, ktoré chcú do projektu investovať počiatočných 13 miliónov eur. Podporujú ich talianske finančné inštitúcie ako Finest alebo Simest. Predpokladaný ročný zisk investori odhadujú na 50 miliónov eur. Dominovať bude strojárska a elektrotechnická produkcia, pričom jednotlivé prevádzky budú na seba navzájom naviazané doplňujúcou sa výrobou v jednom výrobnom reťazci. Už tento týždeň chcú Taliani začať s náborom pracovných síl. Poskytnú im kvalifikačnú inštruktáž a jazykové kurzy.
Základnou myšlienkou vytvorenia parku je aplikácia talianskeho modelu Distretto, ktorý je základom ekonomického úspechu talianskeho severovýchodu. Podľa prezidenta Zväzu priemyselníkov Vicenzy Massima Caleara sa s úspešnosťou šamorínskeho projektu spája jeho ďalšie využitie v európskych krajinách. Investori vybrali Slovensko, konkrétne lokalitu Šamorína, pre jeho strategickú polohu, výhodné podnikateľské prostredie a kvalifikovanú pracovnú silu.
Slovenská strana ponúkne talianskym investorom niektoré ekonomické úľavy. Ako sa však na prezentácii projektu vyjadrili podpredseda parlamentu Béla Bugár a minister životného prostredia László Miklós, množstvo investičných stimulov bude veľmi závisieť od možností, ktoré bude mať Slovensko po vstupe do EÚ.
Na prvú fázu výstavby je určený pozemok s rozlohou 120-tisíc štvorcových metrov s opciou na ďalších 380-tisíc metrov. Oblasť je schopná poskytnúť priestor pre približne 70 malých a stredných podnikov. Záujem o projekt prejavilo už 30 spoločností, pričom 14 z nich už vstúpilo do Združenia priemyselníkov mesta Vicenza pre rozvoj SR. Stavebné práce začnú do konca decembra, pričom výstavbu budú zabezpečovať slovenské stavebné spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 18:17