StoryEditor

Zarobiť maximum sa dá aj prepustením

22.05.2003, 00:00

Čo je lukratívnejšie než funkcia predsedu predstavenstva alebo riaditeľa jedného z najväčších podnikov v USA? Nechať sa vyhodiť, informuje americká spoločnosť CNN. Práve v čase, keď akcionári pobúrene reagujú na prehnané platy manažmentu veľkých firiem, sa zdá, že odstupné je ešte šokujúcejšie.
Spoločnosť CNN s odvolaním sa na štúdiu Paula Hodgsona z Corporate Library, ktorá sa zaoberá otázkami korporatívneho riadenia, uviedla, že za ostatné dva roky sa priemerné odstupné v 500 najväčších spoločnostiach USA vyšplhalo na 16,5 mil. USD. Navyše, dá sa očakávať, že úroveň odstupného môže byť ešte vyššia. Spoločnosti totiž často zatajujú podrobnosti okolo financií spojených s manažmentom, či už sú to platy, odmeny, opcie, počet a veľkosť kancelárskych priestorov. Corporate Library hodnotila odstupné v 367 spoločnostiach. Z nich 55,5 % vypláca odstupné na úrovni 100 % platu, odmeny a akcie minimálne tri roky od odchodu člena vedenia.
"Ak bývalí šéfovia podnikov začínajú s 15 mil. USD a končia so 16,5 mil. USD, skutočne nepotrebujú hľadať si medzitým inú prácu," uviedol Hodgson.
Minulý rok sa neželanej publicite nevyhol bývalý šéf General Electric Jack Welch, keď sa pri rozvodovom konaní prišlo na jeho závratný "dôchodkový balíček". Po zistení jeho príjmov sa Welch musel na nátlak verejnosti zriecť svojich pôžitkov, medzi ktoré patrili súkromné lietadlo, trvale vyhradené miesta na zápasy basketbalového mužstva a firemný apartmán v New Yorku s mesačným nájomným 80 tis. USD. Zdá sa však, že charizmatický Welch má stále veľa nasledovníkov, ako aj vzorov. Pred niekoľkými rokmi sa na titulné stránky novín dostal prepustený zakladateľ firmy Conseco Stephen Hilbert za odstupné 72 mil. USD. Nový šéf firmy Gary Wendt bol považovaný za nesmierne šetrného, keď súhlasil s odstupným len vo výške 45 mil. USD. Keď firma zbankrotovala, z odstupného nebolo nič, ale Wendt odkráčal "aspoň" so 17-miliónovou penziou. Predseda predstavenstva maloobchodného reťazca Home Depot Robert Nardelli by v prípade prepustenia prišiel domov s 82 mil. USD, jeho kolega L. Louwry Mays z telekomunikačnej firmy Clear Channel by získal až sedemročné odstupné, čo predstavuje okolo 28 mil. USD, nepočítajúc ďalšie akcie a iné plusy. Firma však zamestnáva aj jeho dvoch synov a v prípade prepustenia otca, ale ani jedného zo synov, sa všetkým odstupné zdvojnásobí. Bývalý šéf televíznej spoločnosti Gemstar Ed Yuen môže zasa získať na odstupnom až okolo 30 mil. USD, a to aj napriek tomu, že Komisia pre burzy a cenné papiere začala vyšetrovanie jeho nakladania s financiami.
Akcionári už roky tlačia na obmedzenie výšky odstupného a iných vymožeností vedenia firiem. Zatiaľ sa určitý pokrok podaril vo firmách Qwest, Delta Airlines a Verizon. V drvivej väčšine firiem sú však zmeny hudbou ďalekej budúcnosti a akcionári, ktorí často vinou vedenia prídu o milióny, naďalej iba kypia hnevom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 10:25