StoryEditor

Výskum znížil zisk Hyundai

14.05.2003, 00:00

Najväčšia juhokórejská automobilka Hyundai Motor Co zaznamenala v prvom kvartáli pokles zisku na 417,6 mld. kórejských wonov (KRW) z 586,6 mld. KRW za rovnaké obdobie v minulom roku. Ako včera spoločnosť informovala, analytici očakávali kvartálny zisk v celkovej výške 336,6 mld. KRW. Výsledok negatívne ovplyvnili najmä vysoké výdavky na výskum a vývoj nových populárnych elegantných modelov, ktorými juhokórejský výrobca nahradil staršiu a lacnejšiu produkciu. Kvartálne tržby stúpli na 6,09 bil. KRW z 5,69 bil. KRW za rovnaké obdobie v minulom roku.
Automobilka Hyundai plánuje dosiahnuť ešte v priebehu tohto roka nárast ziskovosti vďaka výrazným tržbám z predaja nových modelov, a to najmä v Spojených štátoch, kde sa jej darí lepšie ako jej japonským konkurentom. Výdavky na výskum a vývoj za prvý štvrťrok dosiahli úroveň 58,5 mld. KRW, zatiaľ čo pred rokom to bolo len 9,7 mld. KRW. Na porovnanie, Kia Motors Corp., pridružená spoločnosti Hyundai, zaznamenala viac ako 40-percentný nárast zisku vďaka vysokému predaju drahších rekreačných vozidiel a predpovedá na tento rok priaznivé výsledky. Hyundai plánuje v tomto roku zvýšiť objem predaja áut na 1,82 mil. kusov z minuloročných 1,72 mil. kusov najmä v dôsledku zvýšeného vývozu na americký trh. Taktiež očakáva nárast ročného prevádzkového zisku o 44 % na 2,3 bil. KRW a navyše, plánuje zvýšiť investície o 73,3 % na 2,6 bil. KRW. Negatívnymi faktormi sú stále nízky dopyt na domácom trhu s automobilmi, ako aj silná juhokórejská mena, ktorá oslabuje celkový export výrobcu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 08:02