StoryEditor

Nový pokus o platby cez mobilné telefóny

02.03.2003, 23:00

Hoci všetky pokusy telekomunikačného sektora motivovať klientov na platenie pomocou mobilného telefónu doteraz skrachovali, britský Vodafone, nemecký T-Mobile, španielska Telefónica a francúzsky Orange (France Télécom) minulý týždeň oznámili, že plánujú v rámci spoločnej aliancie pod pracovným názvom Mobile Payment Service Organisation vytvoriť technické riešenie pre platobnú platformu. Nový spoločný podnik bude sídliť v Londýne, jeho šéfom by sa mal stať bývalý bankár Tim Jones a technickú platformu vytvorí stuttgartská softvérová firma Encorus. O členstvo v aliancii prejavili záujem aj menší operátori, napríklad KPN Mobile, Debitel, mmO2 a spoločnosť 3 hongkonského koncernu Hutchison Whampoa.
Podľa informácií denníka Handelsblatt, tieto štyri firmy majú na celom svete približne 250 mil. klientov, pričom Vodafone je najväčším operátorom v Európe a T-Mobile z koncernu Deutsche Telekom AG je hneď za ním. Konzultačná spoločnosť Frost & Sullivan predpovedá európskemu systému platenia cez mobilné telefóny v priebehu troch rokov trhový objem približne 25 mld. eur a v celosvetovom meradle odhadujú odborníci do roka 2005 objem až 80 mld. eur. Analytici sa však na tieto prognózy pozerajú skepticky, keďže spotrebitelia aj pri bežných nákupoch cez internet uprednostňujú platby kreditnými kartami a bankovými prevodmi.
Nový systém umožní klientom zaplatiť za nákup mobilným telefónom. A hoci zatiaľ technické podrobnosti neboli zverejnené, pravdepodobne pôjde o známy princíp: produkty a služby budú označené telefónnym číslom, na ktoré klient zavolá a príslušná suma sa mu objaví na pravidelnej faktúre od operátora. Ako informuje časopis Spiegel, tento princíp sa objavil už na výstave CeBIT 2000, kde bol predstavený nápojový automat, ktorý po telefonáte vydal nápoj a cenu pripojil k faktúre. Mobilný platobný systém je vhodný pri menších sumách, napríklad za cestovné lístky alebo cigarety, no oveľa väčšie pole pôsobnosti ponúka elektronický obchod. Mobilní operátori sa totiž snažia o to, aby ich klienti pri nákupoch cez internet platili pomocou telefónov a poukazujú na štúdiu inštitútu pre prieskum trhu IDC, podľa ktorej do roku 2005 viac než 23 mil. Európanov bude za cestovné služby a produkty platiť mobilným telefónom.
Doteraz najambicióznejší pokus o zavedenie mobilných platobných systémov pritom skrachoval len koncom januára a nemecká spoločnosť Paybox musela ukončiť činnosť. Paybox síce získal 900-tisíc klientov, no len tretina z nich bola aktívna, a to aj napriek tomu, že projekt spočiatku podporila Deutsche Bank. Tá však koncom decembra od projektu odstúpila. Spoločnosť, ktorá musela prepustiť 80 zo 100 zamestnancov, spolupracuje už len s rakúskym Mobilkomom a španielskym partnerom, hoci všetky práva na značku, licenciu a patenty jej zostali zachované.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 12:53