13.06.2003, 00:00

SKVALITNIŤ podmienky pre rozvoj vedy a výskumu na Slovensku a zvýšiť finančnú podporu vedeckovýskumnej základni požadujú členovia Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied (SAPV). Túto požiadavku obsahuje výzva adresovaná najvyšším ústavným činiteľom, kompetentným ministerstvám a členom vlády, ktorú prijalo v Nitre XXII. valné zhromaždenie SAPV. (TASR)
Ilustračná snímka ISIFA
ČESKÁ spoločnosť Stavby silnic a železnic sa chystá vstúpiť na trhy v Poľsku, na Slovenku a v Maďarsku. O vstupe do Nemecka a Rakúska kvôli tvrdým požiadavkám zatiaľ neuvažuje. (HN ČR)
VÝROBCA nákladných automobilov Liaz Sipox z Mnichovho Hradišťa na Mladoboleslavsku dal koncom mája výpoveď všetkým zostávajúcim 97 zamestnancom. (HN ČR)
NA JESEŇ sa začne výstavba prvej etapy priemyselného parku Lučenec -- juh. Zhruba o rok by mala v prvej hale rozbehnúť výrobu montovaných stavieb z dreva a nových materiálov zatiaľ bližšie nešpecifikovaná grécka firma, ktorá má v pláne zamestnať 350 ľudí. Celkové náklady na výstavbu parku sa odhadujú na 240 mil. Sk. (SITA)
O SPOLUPRÁCI s Európskou komisiou pri hodnotení bezpečnosti jadrových elektrární rokujú v Bratislave atómoví experti z krajín, ktoré prevádzkujú jadrové reaktory typu VVER. Zúčastňujú sa na nej aj predstavitelia národných dozorov z Arménska, Bulharska, ČR, Fínska, Maďarska, Ruskej federácie, Ukrajiny a zo SR. (SITA)
PRIBLIŽNE 50 % podnikateľských subjektov má už zavedený alebo uvažuje zaviesť do pracovného poriadku etický kódex a protikorupčné opatrenia na potieranie rôznych foriem korupcie. Iba 12 % subjektov tieto nástroje odmieta. Vyplynulo to z dotazníkového prieskumu, ktorý v marci 2003 spolu s obchodnými komorami a so Združením miest a obcí Slovenska vykonala Transparency International Slovensko. (TASR)
ČESKÝ Telecom ohlásil vstup na nemecký trh. Bude ponúkať hlasové a dátové služby spoločnostiam, ktoré nebudú koncovými používateľmi. (TASR)
RUSKÝ ropný koncern Yukos, ktorý je od apríla 2002 akcionárom Transpetrolu, začal od nového roka dodávať ropu pre slovenskú rafinériu Slovnaft. Zmluvu o dodávkach ropy pre Slovnaft si Yukos zabezpečil cez sprostredkovateľskú spoločnosť Apolo. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:55