StoryEditor

Nedohodli sa na novom správcovi

16.06.2004, 00:00
Konkurz spoločnosti Vyhys zo Slovenskej Ľupče sa včera skomplikoval. Istrobanka ako najväčší veriteľ, podieľajúci sa takmer 40 percentami na celkovom objeme pohľadávok, iniciovala včerajšiu schôdzu veriteľov, ale spolu s ďalšími rozhodujúcimi veriteľmi sa a nej nakoniec nezúčastnila.

Konkurz spoločnosti Vyhys zo Slovenskej Ľupče, ktorá vznikla z bývalých strojární štátnych lesov, sa včera skomplikoval. Istrobanka ako najväčší veriteľ, podieľajúci sa takmer 40 percentami na celkovom objeme pohľadávok, iniciovala včerajšiu schôdzu veriteľov, ale spolu s ďalšími rozhodujúcimi veriteľmi, Sociálnou poisťovňou (20,36 %), firmou Essel Nova (11,19 %), Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) (9,02 %) a daňovým úradom (4,07 percenta) sa na nej nakoniec nezúčastnila.
Ako HN informoval predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici a zároveň jeho hovorca Ľudovít Bradáč, na programe schôdze bola správa o hospodárení Vyhysu za rok 2003, informácia o činnosti veriteľského výboru a hlavne návrh na ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty. Keďže sa na nej zúčastnilo len deväť veriteľov, ktorí sa spolu podieľajú len 11,47 percenta na výške pohľadávok, schôdza nebola uznášaniaschopná. Zákon o konkurze totiž stanovuje, že schôdza veriteľov je platná len v prípade, keď sa na nej zúčastnia aspoň dvaja veritelia s podielom na pohľadávkach minimálne 30 percent.
Správkyňa konkurznej podstaty Alena Balážová požiadala o zvolanie ďalšej schôdze veriteľov, ktorá bude 27. júla. Ako pre HN uviedli viacerí z prítomných menšinových veriteľov, najväčší veritelia sa ani neospravedlnili, ale spoločne sedeli v neďalekej kaviarni. Pohoršilo ich to a považujú to za pohŕdanie súdom.
Ako pre HN uviedla predsedníčka veriteľského výboru Jana Koctúrová z VšZP Banská Bystrica, konkurz je komplikovaný, preto sa potrebovali dohodnúť na ďalšom postupe. Na pripomienku, že na dohodu mali od vyhlásenia termínu schôdze dosť času, konštatovala, že najväčší veritelia mali problém nájsť spoločný termín stretnutia.
Istrobanka svoju neúčasť na schôdzi v oficiálnom stanovisku zdôvodnila tým, že spolu s ďalšími dvoma hlavnými veriteľmi pre krátkosť času nedospeli k zhode v osobe nového správcu, preto sa rozhodli nezúčastniť sa na schôdzi. Nového kandidáta na funkciu správcu konkurznej podstaty chcú navrhnúť na novej schôdzi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:37