StoryEditor

Vhodná stratégia vám zabezpečí pravidelný príjem

02.11.2010, 23:02
V dnešnom siedmom dieli edukačného opčného seriálu si ďalej rozšírime znalosti spreadových opčných stratégií. Traderi totiž vo všeobecnosti vyhľadávajú na trhu situácie, kedy majú s minimálnym rizikom vysokú pravdepodobnosť zisku.

Spreadové stratégie, ktoré si dnes predstavíme, slúžia na vytváranie ziskov v prípade, že sa trhy hýbu v určitom pásme. Jednou z najobľúbenejších stratégií pre tento účel je o niečo zložitejšia na pochopenie, v každom prípade veľmi účinná kombinácia, nazývaná Iron Condor. Condor sa jej hovorí preto, že graf stratégie čiastočne pripomína telo mohutného vtáka s krídlami.

Druhou stratégiou, ktorá má nižšiu maximálnu stratu, ale zároveň nižšiu pravdepodobnosť zisku, je tzv. Butterfly. V obidvoch prípadoch, či už pri Iron Condor alebo pri Butterfly, ide o kombináciu dvoch spreadov typu Bull Put, Bear Call atď., ktoré sme si predstavili v minulom dieli.

Iron Condor

Stratégia Iron Condor (IC) predstavuje kombináciu Bull Put Spread a Bear Call Spread, čo znamená, že k jej zostrojeniu je potrebné uzavrieť pozíciu v štyroch rôznych opciách s rôznymi strike cenami, ako je zrejmé z grafov nižšie. Long verzia Iron Condora je kombináciou Short Put opcie OTM, Long Put, ktorá je viac OTM ako Short Put, Short Call OTM a Long Call, ktorá je viac OTM ako Short Call. Znie to zložito, avšak princíp je skutočne jednoduchý. Cieľom je inkasovať za short opcie vyššiu prémiu, ako je prémia zaplatená za long opcie. Z toho vyplýva, že pri otvorení pozície je stratégia Iron Condor v pluse, má teda počiatočný credit, a tento počiatočný plus je zároveň aj maximálnym ziskom celej stratégie. Dôležité je uvedomiť si, že pre otvorenie IC je potrebné zložiť určitú výšku marže.

Tento graf znázorňuje tzv. „ľavú nohu“ stratégie IC (angl. Left Leg). Ľavá noha je v podstate stratégia Bull Put Spread a pre potreby Iron Condor je nutné, aby obidve strike ceny boli nižšie, ako je súčasná trhová cena podkladového aktíva. Na grafe je táto skutočnosť znázornená červenou a modrou prerušovanou vertikálnou čiarou. Zároveň je zreteľné, že strike Long Put opcie (červená prerušovaná) je nižšie, a teda viac Out-of-the-Money (OTM) ako strike Short Put opcie (modrá prerušovaná). Fakt, že spot cena je v ziskovej oblasti znamená, že sme na začiatku v zisku (obdržaná prémia za Short Put je vyššia ako zaplatená prémia za Long Put).

Tento graf predstavuje tzv. „pravú nohu“ stratégie IC a je to Bear Call Spread stratégia. Tu sa k otvoreniu použije Long Call a Short Call opcia s tým, že inkasovaná prémia za Short Call musí byť vyššia ako prémia zaplatená za Long Call, teda Short Call strike musí byť bližšie k spotovej cene (vyznačené modrou prerušovanou vertikálnou čiarou, ktorá je k strike bližšie ako rovnaká červená čiara). Aj tu ide o čistý credit.

Posledný graf predstavuje finálnu verziu Iron Condor, kde sú prerušovanými čiarami v pozadí všetky opcie, z ktorých sa stratégia skladá. Fialová čiara je v podstate iba spojenie predchádzajúcich dvoch grafov. Z grafu sa dá bez problémov vidieť, že pomer zisk/strata, alebo známe Risk Reward Ratio (RRR) nie je úplne priaznivé, kedy prípadná strata z IC niekoľkonásobne prevyšuje zisk. Každopádne zásadnou výhodou IC je fakt, že spotová cena má k dispozícii relatívne široké pásmo, v ktorom sa môže pohybovať, aby stratégia bola v zisku. Pri zostavovaní tohto typu stratégie sa využíva pravdepodobnosť na základe smerodajných odchýlok kurzov podkladového aktíva. Pokiaľ sa body zvratu (body, kde fialová čiara pretína horizontálnu os) pohybujú na hranici 1. a 2. smerodajnej odchýlky, pracujeme s dobrou pravdepodobnosťou zisku. Problematiku smerodajných odchýlok odporúčame naštudovať z literatúry štatistiky, ide o relatívne jednoduchý koncept.

Teraz sa pozrime, na čo Iron Condor slúži a aké sú jeho výhody. Ako sme už spomínali, pre investora je najlepšie, ak sa cena podkladového aktíva, v rámci životnosti opcie, pohybuje niekde v rozmedzí strikov Short opcií, kedy stratégia dosahuje maximálny zisk. To znamená, že najlepšie využitie je v časoch stagnujúcich trhov, tzv. range trendov. Vo chvíli, kedy trh zostane v rozmedzí oboch spomínaných strikov, totiž vypršia všetky opcie bezcenné a nám zostane počiatočný inkasovaný rozdiel obdržaných a zaplatených prémií. Najlepšie je využívať stratégiu na niektoré typy širších indexov, nakoľko tieto sa väčšinou pohybujú pomalšie ako jednotlivé akcie alebo komodity (majú nižšiu volatilitu) a je teda väčšia šanca, že sa v pásme zisku udržia. Vhodnou voľbou je napríklad americký SP500.

Stratégia IC sa štandardne využíva na pravidelný príjem z opcií s tým, že investor si zvolí približne 30-dennú dobu expirácie a pravidelne stratégiu obnovuje. V prípade, že sa investorovi darí IC správne riadiť, môže dosahovať mesačné výnosy vo výške niekoľko desiatok percent. V každom prípade, správne riadenie stratégie IC vyžaduje dostatočnú prax. Tento risk manažment sa v tomto prípade nazýva „legging“, čo v podstate znamená modifikáciu jednej alebo druhej „nohy“ stratégie s cieľom zachovania zisku a minimalizácie rizika, vždy s ohľadom na danú trhovú situáciu. V prípade, že niektorá z nôh bude dostatočne zisková (každý si určí zo svojho RRR, ale vždy by mal byť zisk minimálne 2/3 maximálneho zisku a strata 1/3), uzavrieme ju a s nižšou deltou otvoríme novú „nohu“ tak, aby sme mali opäť zostavenú celú stratégiu IC.

Legging je však pokročilejšia transakcia a preto začiatočníkom zatiaľ stačí sústrediť sa na jednoduché stratégie IC s držaním do expirácie. Nech už je naša skúsenosť akákoľvek, je nevyhnutné dodržiavať určité pravidlá. Najprv je dobré vytvoriť si plán, kde si určíme, ako dlho obchodovať, aký inštrument a aké budeme vyberať zisky a uzatvárať straty. Po druhé, vždy obchodujme objemy, ktoré sme schopní ustrážiť, nezabúdajme totiž, že skladáme maržu! A v neposlednom rade je potreba byť opatrní v situácii, kedy chceme stratégiu upravovať leggingom. Tu sa množí najviac zbytočných chýb.

Ešte si ukážeme niektoré špecifiká stratégie:

Nakoniec ešte praktická ukážka toho, ako sa dá IC využiť v skutočnosti. Graf je z inštrumentu meď, fialové čiary vyznačujú opciu, zelené vyznačujú pásmo, v ktorom sa podkladové aktívum musí držať, aby bola opčná stratégia v zisku.

Butterfly

Okrajovo si predstavíme aj ďalšiu, potenciálne veľmi ziskovú stratégiu Butterfly. Názov vyplýva z tvaru grafu, ktorý pripomína malé telo a veľké krídla motýľa. Long Butterfly je opäť kombinácia dvoch spreadových stratégií, avšak je možné ju vytvoriť z troch opčných pozícií. V podstate sa použije Long Call opcia OTM, Short Call opcia ATM v dvojnásobnom objeme a Long Call opcia s ITM strikom. Graf potom vyzerá nasledovne:

Stratégia Butterfly je vyznačená fialovou čiarou, kde červenou a oranžovou farbou sú long call opcie s odlišnými strikmi a modrou je short call opcia so strikom rovným súčasnej trhovej cene (ATM). Z výsledku je zrejmé, že stratégia počíta s nízkou volatilitou, maximálny zisk dosahuje v situácii, kedy cena zostane do konca životnosti opcie na hodnote pri otvorení opčnej stratégie (v grafe spot). Stratégia má oproti Iron Condor síce užšie pásmo, kedy je v zisku, avšak pomer zisk/strata, teda RRR, je oveľa príjemnejší. Long Butterfly sa používa ako alternatíva k Short Straddle, kedy pri špekulácii na nízku volatilitu dáva istotu obmedzenej a vopred známej maximálnej straty. Ide o stratégiu, ktorá by mala mať čo najnižší ukazovateľ delta.

Tabuľka charakteristík je úplne totožná s tabuľkou IC, z tohto dôvodu ju sem netreba vkladať.

V dnešnom dieli sme si predstavili pokročilejšie, no v každom prípade, často využívané stratégie Iron Condor a Butterfly. Hlavne stratégia IC by sa mala stať súčasťou portfólia každého tradera a mala by vytvárať pravidelný príjem. V budúcej časti opčného seriálu sa pozrieme na technickejšiu stránku opcií, a to na grécke písmená, ktoré sa už v doterajšom seriáli objavili v rámci charakteristík niektorých opcií. Ide o písmená Delta, Gamma, Vega a Théta. Cieľom dielu bude pochopenie toho, čo tieto ukazovatele vyjadrujú.

Nielen stratégie Iron Condor a Butterfly, ale aj ďalšie stratégie, ktoré boli predmetom minulých dielov, si môžete s virtuálnymi prostriedkami bez akéhokoľvek rizika vyskúšať TU.

Jah Rohrbacher

account manager X-Trade Brokers

01 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Župani už proti pokladnici nebojujú 02 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Strategická aliancia 03 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mittal kúpi ďalšiu oceliareň 04 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telecom Italia zvýšila zisk 05 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opel predložil bilanciu o prepúšťaní 06 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel zakázal nálepky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:15