StoryEditor

Používate súkromné auto na firemné účely? Zdaňte ho

30.11.2011, 05:58
Ako postupovať, ak používate na podnikateľské účely súkromné auto. Čo môžete zdaniť.

Minulý týždeň sme pripravili článok o výdavkov na obstaranie osobného a nákladného automobilu na podnikanie. Riešili sme spôsoby obstarania do majetku spoločnosti.

Ďalšou podnikateľmi využívanou formou využívania automobilu na podnikanie je využívanie súkromného automobilu na firemné účely. Môže sa jednať o použitie podnikateľom , konateľom spoločnosti  alebo zamestnancom.

Automobil nie je majetkom spoločnosti, nezahŕňa sa do podnikania ani do účtovníctva spoločnosti. Do daňových nákladov je však možné premietnuť výdavky na použitie prostredníctvom výpočtu , v ktorom je zahrnutá cestovná náhrada pri použití vlastného vozidla na služobné účely.  Podľa súčasnej platnej legislatívy je výška základnej náhrady 0,183 Eur za každý kilometer.

Výpočet daňových nákladov


Do účtovníctva si podnikateľ, ktorý vedie účtovníctvo podľa skutočných výdavkov neúčtuje osobitne náklady na PHM , ale použije vyššie uvedený vzorec. Koeficient 0,183 Eur na každý kilometer vyjadruje opotrebenie / amortizáciu. Bločky za PHM je dobré si odkladať a priložiť do účtovníctva na preukázanie skutočnej ceny PHM.  Priemerná spotreba sa použije podľa údajov v technickom preukaze.

Rovnaký vzorec použije nie len podnikateľ ale aj zamestnanec – fyzická osoba ktorá nie je podnikateľom , ak ho zamestnávateľ vyšle na pracovnú cestu vlastným automobilom. Je potrebné sa však vopred dohodnúť na použití súkromného automobilu v cestovnom príkaze. Amortizácia zvyšuje výdavky zamestnávateľa a v praxi sa stretávame s tým, že podnikateľ radšej poskytne zamestnancovi referenčné vozidlo.

Daň z motorových vozidiel

Dôležitou povinnosťou pri uplatnení výdavkov za používanie súkromného automobilu na podnikanie je ohlásenie začatia používania automobilu na podnikanie a  zaplatenie dane z motorových vozidiel.  Oznamovaciu povinnosť je potrebné si splniť do 30 dní od začatia alebo skončenia používania automobilu na podnikanie. Daňové priznanie sa podáva a súčasne je daň splatná do 31.1 po skončení kalendárneho roka.

Správcom dane je miestne príslušný daňový úrad v ktorého mieste pôsobnosti je automobil na podnikanie prihlásený. Sadzby dane z motorových vozidiel sa líšia podľa jednotlivých krajov a objemu zdvihového motora.

Michaela Ščepánková
ES-TAX SERVICES spol. s r.o.
www.es-tax.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 00:56