StoryEditor

Päť vecí, ktorým sa vyhnite pri obchodovaní s Číňanmi

20.12.2011, 23:06
Chystáte sa obchodovať s Čínou? Poradíme vám päť vecí, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

1. Prejavovanie emócií

Pri obchodnom rokovaní nedávajte najavo svoje prípadné rozčúlenie či otrávenosť. Čínska strana by vnímala vaše emócie ako stratu tváre, ktorá je v Číne neprípustná. Ak vidíte, že čínsky obchodník nie je na rozhodnutí pripravený, nesnažte sa ho nútiť. Uvediete ho do trápnej situácie, ktorú opäť vyhodnotí ako stratu tváre a rokovanie ukončí. Ak sa ale rokovanie nevyvíja podľa vašich predstáv, nemusíte sa pretvarovať - upozornite na to.

 

2. Zabúdanie na darčeky

Vhodné darčeky dokážu v Číne viac, než si myslíte. Obchodný partner musí mať pocit, že ho rozmaznávajú. Okrem umeleckých predmetov či fotografických kníh zabodujete napríklad pozvaním na drahú večeru či zaistením lákavého programu pri návšteve čínskej strany u vás.


3. Neponáhľajte sa

Ak chcete uzavrieť obchod počas vašej jednodňovej návštevy Číny, zabudnite na to. Číňania nebudú obchodovať s ľuďmi, ktorých najskôr dôkladne nespoznajú. Musia si k vám vytvoriť vzťah, aby vás začali brať vážne. Čím viac času im poskytnete, tým väčšiu máte šancu, že obchod bude úspešný.


4. Lacno pôsobiace obaly

Príslovie "obal predáva" funguje v Číne mnohonásobne viac. Číňan musí mať pocit, že si kupuje nadštandardný tovar, ktorý nemá nikto iný. Číňan skôr odpustí na obale gramatickú chybu, hlavne, keď obal vyzerá draho.


5. Používanie čínskeho tlmočníka

Pri najatí čínskeho prekladateľa môžete očakávať, že pri obchodnom rokovaní bude skôr strániť svojim krajanom. Slovenský tlmočník vám môže prezradiť aj veci, ktoré začuje pri zákulisnom vyjednávaní. Číňania tiež občas zabudnú, že im cudzinci rozumejú a nahlas povedia veci, ktoré vám môžu pomôcť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 03:41