StoryEditor

Muži, ktorí ovládajú najväčšie fondy sveta

23.08.2013, 00:04
Autor:
dujduj
Viete, kto spravuje miliardy? Pozrite si desať najlepších šéfov investičných fondov na svete.
Ako určíte, ktorí manažéri investičných fondov sú najlepší na svete? Výnosy fondov sa môžu meniť z roka na rok, takže ten, kto je najlepší dnes môže z rebríčku v nasledujúcich rokoch dokonca vypadnúť. Napríklad Ken Griffin z fondu Citadel LLC zažil dva skvelé roky v rade, ale pred piatimi rokmi jeho hedžovým fondom zatriasli katastrofálne výsledky.

Veľavravným kritériom je množstvo aktív, ktoré fond spravuje. Na základe tohto kritéria sme zostavili 10 najlepších správcov fondov na svete.


10. Seth Klarman - 23,8 miliardy dolárov



Seth Klarman je zakladateľom súkromnej investičnej poradenskej spoločnosti so sídlom v Bostone s názvom Baupost Group, ktorú založil v roku 1982. Investovaniu sa priučil vo fonde Mutual Shares, kde pôsobili napríklad Max Heine a Michael Price. Minulý rok dosiahli celkové aktíva v správe fondu hodnotu 23,8 miliardy dolárov.


9. Larry Fink - 24,2 miliardy dolárov



Larry Fink je šéf predstavenstva a generálny riaditeľ nadnárodnej investičnej spoločnosti BlackRock. Vyštudoval Kalifornskú univerzitu v Los Angeles. Po škole nastúpil do spoločnosti First Boston, kde sa stal hviezdou vďaka miliardám, ktoré priniesol do firemnej pokladnice.  Avšak vďaka nesprávnemu zhodnoteniu rizika prišiel v roku 1986 o 100 miliónov dolárov. Neskôr prešiel do BrackRock, kde vytvoril sofistikovaný systém riadenia rizík. V minulom roku manažoval aktíva v hodnote 24,2 miliardy dolárov. Čo je o 2,3 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.


8. Brady Dougan - 27,6 miliardy dolárov



Brady Dougan je generálny riaditeľ Credit Suisse. Je absolventom University of Chicago. Neskôr pracoval pre Bankers Trust. V minulom roku spravovala Credit Suisse aktíva v hodnote 27,6 miliardy dolárov. Čo je 14 percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku.


7. David Harding - 28,4 miliardy dolárov



David Harding je zakladateľom a prezidentom Winton Capital Management. Vyštudoval fyziku na University of Cambridge. V roku 1996 založil fond Winton, kde využil svoje vedecké vzdelanie, kvantitatívne investičné stratégie a výskumy ako základ pre svoje obchodné rozhodnutia. V roku 2012 spravoval 28,4 miliardy dolárov. Čo je oproti roku 2011 nárast o 33,4 percenta.


6. Jamie Dimon - 28,8 miliardy dolárov



Jamie Dimon je predseda predstavenstva, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti JPMorgan Chase. Je to jedna zo štyroch najväčších bánk v Spojených štátoch. Vyštudoval Tufts University a Harvard Business School. Pracoval tiež v Goldman Sachs a American Express. Momentálne spravuje 28,8 miliardy dolárov. Oproti predošlému roku je to pokles o 1,9 percenta.


5 Daniel Och - 29,9 miliardy dolárov



Daniel Och je predseda predstavenstva a generálnych riaditeľ Och-Ziff Capital Management Group. Spoločnosť Och-Ziff založil v roku 1994 s troma synmi mediálneho magnáta Williama Ziffa Jr. V minulom roku spoločnosť spravovala aktíva v hodnote 29,9 miliardy dolárov, čo je o 1,8 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.


4. Michael Platt - 31,1 miliardy dolárov



Michael Platt je šéf BlueCrest Capital Management. Ide o alternatívnu investičnú spoločnosť so sídlom v Londýne. Spoločnosť má však svoje kancelárie tiež v New Yorku, Bostone, Ženeve a Signapure. Platt založil BlueCrest v roku 2000 spolu s Williamsom Reevesom. Spoločnosť spravuje aktíva v hodnote 31,1 miliardy dolárov. Ide o pozoruhodný 16 percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku.


3. David Warren - 36,7 miliardy dolárov


David Warren je muž, ktorý riadi Brevan Howard Asset Management. Ide o hedžový fond so sídlom vo Švajčiarsku a je považovaný za najväčší v Európe. Alan Howard a Jean Philippe Blochet založili spoločnosť v roku 2002. Pod správou Warrena vzrástli aktíva riadené spoločnosťou od roku 2011 o 18,4 percenta na 36,7 miliardy dolárov.


2. Peter Clarke - 41,4 miliardy dolárov



Peter Clarke je šéfom investičnej spoločnosti Man Group, ktorá bola založená už v roku 1783 v Londýne. Medzi svetové centrá, v ktorých má svoje pobočky patrí Chicago, Dubaj, Dublin, Hongkong, Miami, Miláno, Montevideo, New York, Rotterdam, Singapur, Tokio a Toronto. Jej pobočky nájdete tiež na Bahamách a v Luxembursku. Spoločnosť prežila v posledných rokoch niekoľko otrasov, ktoré otestovali jej investičné schopnosti. Investovala 360 miliónov do Ponziho schémy Bernarda Madoffa a v roku 2012 bola vylúčená z indexu FTSE 100. Začiatkom tohto roka bol obchodník z firmy zatknutý za obchodovanie s využitím dôverných informácií. Podľa Clarka však firma stále spravuje 41,4 miliardy dolárov, čo je o 5,4 percenta viac ako minulý rok.

1. Ray Dalio - 75,3 miliardy dolárov



Ray Dalio je zakladateľom Bridgewater Associates. Je absolventom Lond Island University a Harvard Business School. Bridgewater založil v roku 1975 v Connecticute. Ten je momentálne považovaný za najväčší hedžový fond na svete. V súčasnosti spravuje 75,3 miliardy dolárov. Aktíva fondu vzrástli oproti predošlému roku o 27,8 percenta.

Zdroj: The Richest

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:34