StoryEditor

Európsku ekonomiku čaká ťažký rok

04.05.2009, 12:00
Autor:
TASRTASR
Vyplýva to z jarných hospodárskych prognóz, ktoré dnes zverejnila Európska komisia (EK). Recesia, ktorá sa začala v druhom štvrťroku minulého roka, sa v nasledujúcich mesiacoch prehlbovala a ďalšie zhoršovanie sa očakáva aj v prvom kvartáli tohto roka.

Zasiahnuté sú všetky členské krajiny EÚ, hoci v odlišnej miere. "Európska ekonomika je uprostred najhlbšej a najrozsiahlejšej recesie v povojnovom období," vyhlásil komisár pre ekonomické a menové otázky Joaquín Almunia.     

Rozpočtový deficit EÚ bude rásť

Ambiciózne opatrenia prijaté vládami a centrálnymi bankami by však mali podľa neho viesť k zlepšeniu situácie v budúcom roku. Za nevyhnutné považuje komisár vyriešenie otázky tzv. toxických aktív a rekapitalizáciu bánk v prípade potreby. Na rok 2010 Brusel predpovedá pokles európskej ekonomiky o 0,1 %. Rovnaké údaje platia aj pre eurozónu.     

Celkový rozpočtový schodok EÚ v tomto roku vyskočí na 6 % HDP a v budúcom dosiahne 7,3 % HDP. Pre eurozónu sa očakáva deficit na úrovni 5,3 % HDP, resp. 6,5 % HDP. Rozpočtový deficit Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou únie, tento rok vzrastie na 3,9 % HDP z vlaňajších 0,1 % HDP a v roku 2010 sa má zvýšiť na 5,9 %. V Španielsku, ktoré tvrdo zasiahol kolaps stavebného sektora, vyskočí z minuloročných 3,6 % HDP na 8,6 % HDP a v roku 2010 dosiahne 9,8 % HDP. Írsku Brusel predpovedá 12-% deficit na tento rok a 15,6 % na rok 2010. Spomedzi 16 krajín eurozóny len Cyprus, Fínsko a Luxembursko udržia deficit pod stanovenou 3-% hranicou.     

Inflácia bude tento rok klesať

Inflácia HICP (harmonizovaný index spotrebiteľských cien) v uplynulých mesiacoch rapídne poklesla a tento trend by mal pokračovať aj v druhom a treťom štvrťroku. Pre tento rok prognózy uvádzajú 0,9 % pre EÚ a 0,4 % pre eurozónu. V budúcom roku by malo dôjsť k zvýšeniu na 1,3 % v EÚ a na 1,2 % v eurozóne.     

Výrazný dopad má kríza na situáciu na pracovnom trhu. Miera nezamestnanosti dosiahne podľa prognóz v tomto roku v EÚ 9,4 % a v eurozóne 9,9 %. Pre budúci rok sú odhady ešte negatívnejšie: 10,9 % pre EÚ a 11,5 % pre eurozónu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:30