StoryEditor

Komisia predpokladá rast deficitu

04.05.2009, 11:21
Autor:
TASRTASR
Rozpočtový deficit Slovenska by sa mal v tomto roku zvýšiť na 4,7 % HDP a jeho nárast sa predpokladá aj v budúcom roku, keď by mal dosiahnuť 5,4 % HDP. Vyplýva to z jarných hospodárskych prognóz, ktoré dnes zverejnila Európska komisia (EK)

EK predpovedá Slovensku deficit na úrovni 4,7 % HDP

Cieľom bolo pritom udržanie deficitu pod 3-% hranicou, keď sa pôvodne predpokladalo 2,1 % HDP. Príčinou tohto rozdielu je spomalenie ekonomiky v dôsledku hospodárskej krízy, čo vyúsťuje do nižších príjmov, ďalej je to dopad krokov v rámci protikrízového balíčka, ako aj opatrenia prijaté ako súčasť sociálneho balíčka vrátane zvýšenia príspevku pri narodení dieťaťa, či úpravy dôchodkov od januára 2009. Opatrenia s dopadom na rozpočet súvisia podľa prognóz s podporou aktivít v oblasti výskumu a vývoja, programov zameraných na zvýšenie energetickej efektívnosti, či s pomocou pre existujúce alebo nové malé a stredné podniky, ako aj pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia.   

You need to upgrade your Flash Player

Slovenskú ekonomiku čaká recesia

Po niekoľkých rokoch zrýchľovania slovenskej ekonomiky sa v tomto roku očakáva jej spomalenie o 2,6 %, pričom ešte v minulom roku predstavoval rast 6,4 %. Na rok 2010 Brusel predpovedá opäť rast, avšak len mierny - na úrovni 0,7 %.     

Inflácia HICP (harmonizovaný index spotrebiteľských cien) sa v minulom roku zvýšila na 3,9 % v dôsledku rastúcich cien potravín a energií. Tie začali klesať v posledných mesiacoch minulého roka, a tým išla smerom nadol aj inflácia. Očakáva sa pokračovanie v tomto trende, čím by sa HICP mala na Slovensku znížiť v tomto roku na 2,0 %. Pre rok 2010 prognózy uvádzajú nárast na 2,4 % spôsobený zvyšovaním cien tovarov a služieb.    

Nezamestnanosť bude naďalej rásť

Zatiaľ čo v roku 2008 klesla miera nezamestnanosti na Slovensku na 9,5 %, vzhľadom na hospodársku krízu sa očakáva v tomto roku značný nárast, a to na 12,0 %. Pre rok 2010 sa odhaduje 12,1 %.     

Hrubý verejný dlh SR by mal v tomto roku podľa odhadov vzrásť na 32,2 % z minuloročných 27,6 % HDP. Pre budúci rok sa predpovedá ďalší nárast na 36,3 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:44